Close
Cashew cream cheese!

Cashew cream cheese!

Zoals ik al vertelde eet ik zo veel mogelijk vegetarisch. Maar daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk plantaardig te eten. Kaas blijft echter wel een dingetje en daarom ben ik wat vegan kaasopties aan het proberen. En laat er nu ook net een grote zak cashewnoten in het #vriendenvanah pakket zitten voor de #5xnotenchallenge. Daarmee maakte ik dus deze cashew cream cheese!

Zo zie je maar dat je met noten alle kanten op kunt! Van zoet tot hartig en dus ook als kaasvervanger. Maar hoe maak je nu iets na dat naar kaas smaakt? Dat is helemaal niet moeilijk! Heb je al eens gehoord van edelgistvlokken? Niet? Ik heb ze ook pas een jaar geleden ontdekt hoor! Toen ik een poging waagde om vegan te gaan met de dames van The Green Happiness heb ik ze in huis gehaald en ik ben fan!

Edelgistvlokken zijn gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, een eencellig ‘organisme’. Schrik niet, met eencellig organisme wordt in dit geval een eencellige schimmel bedoeld. En schrik hier nu ook niet van want dit is dezelfde als die over het algemeen gebruikt wordt als bier-, wijn- en broodgist. Het verschil zit hem erin dat edelgist wordt gekweekt, geoogst, gewassen en uiteindelijk gedroogd om het te ‘deactiveren’. Edelgist is dus een gedroogde inactieve gist. En ja dat is lekker! Het smaakt namelijk naar parmezaanse kaas! Ja echt!

En naast dat edelgistvokken naar parmezaanse kaas smaakt is het ook nog een super gezond! Edelgist bevat namelijk van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur (vitamine B11). Dit is goed voor je metabolisme, de werking van het zenuwstelsel en voor vermindering van vermoeidheid. Verder draagt het bij aan glanzend haar, sterke nagels en een mooie huid. En omdat edelgist een inactieve gist is, kunnen mensen die last hebben van Candida en daarvoor een streng dieet aanhouden dit ook prima eten!

Probeer het dus vooral als je het nog niet kent. En strooi het lekker over je pasta, je salade of over je hummus op je boterham. Yumm!!

20170819155037_img_1242139415966

Deze cashew cream cheese is net als gewone roomkaas heerlijk op brood of op een wrap, als dip voor je veggies of op een toastje bij de borrel.

Omdat ik de inspiratie voor dit recept van Pinterest heb zijn de afmetingen voor de ingrediënten in cups weergegeven in het recept. Heb je nu geen cup-maatbekertjes gebruik dan een maatbekertje waarop je makkelijk de maten in kwarten kunt verdelen.

Voor een grote pot cashew cream cheese heb je nodig:

  • 1 cup ongezouten en ongeroosterde cashew noten, een nachtje geweekt in water
  • 1/4 cup water = 60 ml
  • 1/3 cup edelgistvlokken
  • 1/2 EL citroensap, vers of uit een flesje (liefst wel zonder gekke toevoegingen dan)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 EL appelazijn
  • peper en zout (zeezout/Himalaya zout) naar smaak

Zo maak je het:

Giet de cashews af en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine of krachtige blender en mix tot je een dikke gladde substantie hebt.

Bewaar in de koelkast voor 5-7 dagen.

Enjoy! 😀

Ga jij deze cashew cream cheese maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vind! En ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

20170819154403_IMG_1232

Geef een reactie