Close
EMB test ervaring + Korting!

EMB test ervaring + Korting!

Een EMB test stond al enige tijd op mijn wishlist. Heb je geen idee wat een EMB test inhoud en ben je benieuwd naar mijn ervaring hiermee? Lees dan snel verder.

Lisanne van Kroonenburg

Toen ik in december een win actie van Lisanne van Kroonenburg voorbij zag komen op Instagram waarmee je een gratis EMB test kon winnen deed ik daarom ook meteen mee. Ik was erg benieuwd hoe het met mijn gezondheid stond, het was ook al weer even geleden dat ik bij de mesoloog geweest dus ik was erg nieuwsgierig.

Een EMB test, afkorting voor Energetische Morfologische Bloedtest, is een mooie manier om hier achter te komen. Ik won niet maar na afloop van de win actie nam Lisanne contact met op met de vraag of interesse had in een samenwerking. En dat had ik uiteraard!

Lisanne is Orthomoleculair Therapeut, dit is een stapje verder dan waar ik zelf, als orthomoleculair voedingsadviseur, tot opgeleid ben. En ik had zelf ook de ambitie om verder te studeren maar vanwege tijdgebrek (vanwege werk, blog, nieuw huis, toekomstplannen enz.) heb ik de keuze gemaakt om (tijdelijk) niet verder te studeren. Ik schreef eerder ook een blog waarom ik het rustiger aan wil/moet doen.

Lisanne is naast Orthomoleculair therapeut ook Voeding & Lifestylecoach en je kunt o.a. bij haar terecht voor:

 • Gewichtsverlies/gewichtstoename
 • Darmklachten (PDS, obstipatie, opgeblazen buik, etc.)
 • Vermoeidheid en futloosheid
 • Hormonale disbalansen (heftige menstruaties, PMS, PMDD, PCOS)
 • Onregelmatige cyclus of uitblijvende menstruatie
 • Huidklachten zoals acne, psoriasis of eczeem
 • Slaapproblemen
 • Overgangsklachten
 • EMB Bloedtest

Energetische Morfologische Bloedtest

Maar wat houd zo’n Energetische Morfologische Bloedtest nu precies in en waar wordt allemaal naar gekeken bij deze test? In de Energetische Morfologische Bloedtest kan naar voren komen of je verstoringen/problemen hebt op onder andere onderstaande gebieden:

 • Vitamine tekorten (B12, D, B1, B3, C, etc.)
 • Mineralen tekorten (Magnesium, Kalium, Natrium, etc.)
 • Spoorelementen tekorten (Ijzer, Zink, Jodium, etc.)
 • Vetzuren balans (Omega 3, Omega 6, Omega 9)
 • Hormonale balans (Oestrogeendominantie, insulineresistentie, cortisol, etc.)
 • Neurotransmitters (Acetylcholine, dopamine, GABA, serotonine)
 • Stress parameters (endorfine resistentie, stress reacties, etc.)
 • Darm parameters (darmflora, parasieten, schimmels, lymfe blokkade, etc.)
 • pH balans (zuurgraad van je lichaam)
 • Vrije radicaal belasting
 • Leverbelasting
 • Energetische intoleranties (gluten, lactose, soja, tarwe, koemelk, etc.)
 • Geopathische stress (stress van WiFi, zendmasten, waterleidingen, etc.)
 • Pancreasinsufficientie (alveesklier, insulineresistentie)

Ook worden andere regulieren waarden gemeten en geanalyseerd zoals:

 • Trombocyten
 • Rode bloedcellen
 • Witte bloedcellen
 • Hemoglobine en Hematocriet

Een EMB test geeft dus een goed overzicht van mogelijke voedingstekorten, energetische verstoringen en belastingen die de oorzaak kunnen zijn van jouw gezondheidsklachten. Je kunt de test natuurlijk ook gewoon doen als algehele gezondheidscheck.

Zoals je ziet is het dus onwijs interessant om een keer een EMB test te laten doen!

EMB test

De bloedtest en mijn ervaring

De uitslag van de EMB test bestaat uit 18 pagina’s met balkjes waarop een bolletje een cijfer aangeeft tussen de 0 en de 100 die dus mijn score aangeven, zie foto’s. Daarnaast krijg je van Lisanne een super uitgebreid verslag, zeg maar gerust een boekwerk (bestaande uit ruim 30 pagina’s) waarin ze alles uitlegt wat uit de test is gekomen aanvullend met tips en adviezen om mee aan de slag te gaan. Je begrijpt dat ik dus niet alle uitslagen uitgebreid kan behandelen in deze blog want dan wordt het een heel lange blog (en dat is het al geworden, haha!), daarom pik ik de, voor mij, belangrijkste uitslagen uit om te behandelen in deze blog.

Ook krijg je een suppletie advies, hier wijt ik verder niet teveel over uit in deze blog omdat dit voor iedereen verschillend is en je niet zomaar iets moet gaan slikken zonder advies van een orthomoleculair therapeut, arts of mesoloog.

Darmklachten

In het verleden heb ik veel darmklachten gehad. De diagnose PDS werd al vroeg bij mij gesteld en destijds werd ik weggestuurd met de opmerking dat ik daar maar mee moest leren leven. Dit is al zo’n 20 jaar geleden maar ik denk dat veel mensen dit herkennen. Door mijn studies kwam ik er 3 jaar geleden achter dat candida bij mij de grote boosdoener was van veel van mijn klachten. Nadat ik me meer verdiept had in candida en hoe je hier vanaf kunt komen gaat het eigenlijk al weer een ruim 2 jaar heel goed. Dit is ook mede te danken aan de hulp van een mesoloog. In november 2018 schreef ik er nog een blog over, die kun je hier terug lezen.

Toch vond ik het wel heel interessant om te weten te komen hoe het nu staat met mijn gezondheid. Wat nu de status is van mijn darmgezondheid en sinds ik zo’n 4 jaar geleden stopte met het eten van vlees heb ik er nog steeds moeite mee om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit laatste kwam dus o.a. ook naar voren uit de EMB test.

Eiwitten

Dit is te zien aan mijn neurotransmitters score. Ik zal dit even toelichten: Neurotransmitters bestaan voor het grootste deel uit eiwitten. Eiwitten zijn een soort kralenkettingen, waarvan de losse kralen uit aminozuren bestaan. Na water vormen eiwitten het grootste bestanddeel van je lichaam. Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten en zijn overal in ons lichaam dus aanwezig. Je spieren en je hart bestaan voornamelijk uit aminozuren. Er zijn 22 verschillende aminozuren en met deze bouwstenen kan je lichaam meer dan vijftigduizend verschillende eiwitten maken. Om die te kunnen maken, moet je natuurlijk wel voldoende verschillende eiwitten met je voeding binnenkrijgen. Belangrijke bronnen van eiwitten zijn vlees, vis, zuivel, noten, zaden, peulvruchten en eieren.

Als je dus geen vlees eet, weinig vis en eieren eet én omdat je lactose-intolerant bent ook weinig zuivel eet én probeert zo min mogelijk soja te eten. Dan blijven er steeds minder eiwitbronnen over. Waarom wil je dan dan niet meer ei of vis eten? Eerlijk, omdat ik vaak struggle met de gedachten dat ik zoveel mogelijk plantaardig wil eten ook. Dat heb ik nu dus maar laten varen want ik eet wel graag peulvruchten maar bij te veel krijg ik weer meer darmklachten. Dit is een probleem voor veel mensen die darmproblemen hebben en zo plantaardig mogelijk willen eten. En om nu elke dag precies bij te gaan houden wat ik binnen krijg qua eiwitten door puur plantaardig te eten.. Daar heb ik én geen zin én geen tijd voor, of beter gezegd, wil ik geen tijd voor maken. Eten moet geen obsessie worden. Daar heb ik in het verleden al teveel problemen mee gehad namelijk. Dus conclusie, ik eet weer meer eieren want daar kan ik goed tegen is gebleken uit de test. En ik probeer ook wat vaker weer vis op het menu te zetten. Verder sta ik nu elke dag stil om te kijken of ik voldoende eiwitten binnen krijg, zonder mijn eten te tracken in een app. Daar wil ik gewoon echt niet meer aan beginnen. Lisanne gaf me dit wel als tip om eens een dagje bij te houden wat ik eet op een dag maar ik heb dit in het verleden veel gedaan en dat is me ontzettend tegen gaan staan. Een dagje zou best kunnen hoor maar ik vind het niet nodig. Ik weet hoeveel eiwitten ik nodig heb op een dag en dat kun je gemakkelijk berekenen zonder een hele dag je eten te tracken.

Inmiddels start ik mijn werkdagen weer met een smoothie, dit doe ik altijd vanaf de lente, en daar gaat dan o.a. een scoop whey in zodat ik al een flinke portie eiwitten binnen krijg. Bij de lunch zorg ik voor eiwitten en tijdens het avondeten. En kom ik te kort dan drink ik nog een extra eiwitshake. Hiervoor gebruik ik whey zonder een smaakje omdat ik geen fan ben van de kunstmatige zoetstoffen die aan de meeste whey wordt toegevoegd. Ik mix het dan met water en wat stevia druppels of ik mix het in de blender met een klein handje (diepvries) fruit.

EMB test

Testuitslag

Maar er kwam natuurlijk nog meer uit de test naar voren;

 • een klein B11 & B12 tekort
 • Vitamine C tekort
 • Vitamine D tekort
 • Magnesium tekort
 • Seleen tekort
 • Jodium tekort
 • Zwavel tekort, hierdoor ook een verstoorde methylering
 • Disbalans omega 3 (goede vetten) & 6 (slechte vetten)
 • Intoleranties: gluten/tarwe, lactose/zuivel koe, soja, E621, & suiker
 • Een verhoogde exorfinebelasting

Qua suppletie gebruik ik o.a. al een goede orthomoleculaire multi vitamine voor dag & nacht, vitamine D, vitamine C en B12 waar ook B11 in zit. Uit de test komt nu dus o.a. naar voren dat mijn B12, B11, vitamine D en C hoger gedoseerd mogen worden en dat doe ik nu dus ook. Ik slikte al even geen omega 3 meer en dat bleek toch wel nodig uit de test daarom neem ik nu een vegan omega 3. Ook heb ik magnesium toegevoegd aan het rijtje, dit had ik al in huis maar vergat ik vaak. Van Lisanne heb ik nu een tip gekregen voor een goede magnesium combi die ik sinds de test ook slik waarvan ik nu ook de effecten al wat begin te merken. N.B: over het algemeen ga je na 10 á 12 weken de effecten van supplementen pas merken. Mocht je ergens mee beginnen, verwacht dan geen wonderen binnen een paar weken. #tipvanflip

Methylering

Dit proces ligt aan de basis voor onder andere de energieproductie, DNA regeneratie, de aanmaak van hormonen en neurotransmitters, immuuncelaanmaak, ontstekingsremming, leverwerking, hart- en vaatstelsel, herstel en stressverwerking.

Methylering bestaat uit een verschillende routes die in elkaar overlopen. Het begint met het voorzien van je cellen van zwavel. Zwavel haal je in kleine hoeveelheden uit natuurlijke bronnen zoals knoflook, ui, prei, bieslook, koolsoorten, broccoli, asperges, ei, noten, vlees en vis.

Het voorzien van je cellen van zwavel, zorgt dat je systeem als het ware ‘AAN’ gaat, en de al eerdergenoemde processen zijn werk gaan doen. Omdat deze voorziening van zwavel zo belangrijk is, heeft jouw lichaam een ingenieuze recycleroute ontworpen wat ervoor zorgt dat dit alsmaar door blijft gaan, ook op dagen dat je geen zwavel binnen krijgt. Hiervoor zijn echter wel een aantal belangrijke helpers nodig (co-factoren) en dit zijn: actief vitamine B2, actief Foliumzuur, actief vitamine B12, actief B6 en choline (uit o.a. ei, bloemkool, pindakaas en amandelen).

Heb je niet voldoende co-factoren? Dan stapelt de zwavel zich op en kan homocysteïne gaan stijgen. Een te hoge homocysteïne maakt je ontstekingsgevoelig en kan insulineresistentie veroorzaken. Ook heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten en beroertes en kan je meer onrust in je lichaam ervaren.

Exorfinenbelasting

Exorfinen zijn stofjes die gevormd worden uit gluten, melkeiwit, soja, spinazie en sommige schimmels. Ze geven een morfine achtige werking waardoor ze populair zijn. De werking van de lichaamseigen endorfine wordt afgeremd. Er ontstaat een gelukkig of rustmakend gevoel na het nuttigen van brood, pizza, pasta, melk, kaas, koekjes en roomijs. Gevolgd door een drop-down.

Het gebruik van tarwe en melkproducten zijn de laatste jaren enorm toegenomen evenals de gluten concentraties in tarwe. Al deze voedingsmiddelen bevatten de zogenaamde exorfinen.

Exorfinen hebben hetzelfde effect als endorfine en morfine. Opioïde peptide-systemen in de hersenen staan erom bekend dat zij een belangrijke rol spelen in de motivatie, emotie, hechting, de reactie op stress en pijn en de controle van voedselinname. Onderzoek heeft aangetoond dat exorfinen in de bloedsomloop terecht komen en de darmwand passeren die aangetast is door verworven of genetische aandoeningen. Ze bereiken het centrale zenuwstelsel waar zij neurotransmissie moduleren en het gedrag kunnen beïnvloeden.

De voedselintoleranties die uit de test naar voren kwamen zijn niet nieuw voor mij. Gluten en tarwe vermijd ik al zoveel mogelijk, lactose ook zoals ik al aangaf. Suiker, soja en E-nummers idem dito. De nadruk ligt voor mij dus voornamelijk op meer eiwitten toevoegen aan mijn dagelijkse dieet.

Bacteriële-en schimmel belasting

Ik heb een mogelijke belasting van een bacterie in mijn systeem. Vaak heeft dit te maken met een te grote hoeveelheid slechte bacteriën ten opzichte van goede bacteriën in de darmen. En er is een belasting van schimmels in mijn lichaam te zien. Deze zijn met name in de darmen aanwezig. Wanneer voedselresten te lang in de darmen aanwezig zijn, gaat het gisten waardoor er schimmels kunnen ontstaan. Maar er is geen overgroei aan schimmels en slechte bacteriën te zien en daar ben ik wel blij om.

Virale belasting

Er is een mogelijke belasting van een virus in mijn lichaam te zien en dit virus heeft mijn lichaam nog niet volledig opgeruimd. Nu heb ik in oktober corona gehad, en de bloedtest is afgenomen begin januari dus het kan zijn dat dit de virale belasting is die terug te zien is in mijn bloed. Zelf ondervind ik er geen klachten meer van.

De zuur-base balans is uit balans in mijn lichaam en mijn spijsvertering is iet wat ontregeld.

Stress

Ook kwam er uit de test dat ik een verlengde stressreactie heb.

Uitleg van Lisanne: Een verlengde stressreactie geeft aan dat stress lang in je lichaam blijft zitten. Je hebt al een tijdlang veel stress en actie is nu echt nodig; stress blijft te lang in je systeem zitten en je komt niet meer echt tot rust, hebt steeds het gevoel dat er leeuwen achter je aan zitten. Een burn-out kan dan zelfs op de loer liggen. Het is dus ontzettend belangrijk om hier wel gehoor aan te geven.

Het lijkt veel als je dit zo leest maar dat valt best mee. Door irritaties in de darmen, door o.a. voedingsintoleranties ontstaan er kleine ontstekingen en een verstoring in de opname van mijn voedingsstoffen. Je kan dus nog zo gezond eten en alsnog niet gezond zijn. Als je geen gezonde darmen hebt en er geen goede opname van de voedingstoffen plaats kan vinden dan zorgt dit voor klachten, of je hier nu iets van merkt of niet. Een EMB test is dan ook een geweldige manier om erachter te komen hoe het met je gezondheid gesteld is. Ik denk dat dat inmiddels wel duidelijk is geworden in deze blog.

Stress is daarnaast altijd al een punt van aandacht geweest voor mij. Ondanks dat ik 3 burn-outs op mijn naam heb staan blijf ik strugglen voor een goede balans voor ontspanning en rust in mijn hoofd en lijf. Eerder gaf ik al aan dat ik hierom o.a. mijn praktijk en verdere studies stil heb gezet maar blijkbaar is dit nog niet genoeg. Ik werk gemiddeld 26 uur in de week, besteed ongeveer het zelfde aantal uren aan mijn blog en alles wat daarbij komt kijken, we zitten middenin een verbouwing aan onze tuin en we hebben nog steeds een kinderwens.

Eigenlijk komt bijna alles wat uit de test naar voren komt vanuit stress. Dus ik zal toch echt meer de focus moeten gaan leggen op het verminderen daarvan. Hoe ik dat ga doen?

Een complete social media break zal me niet lukken i.v.m. samenwerkingen die lopen maar ik probeer al zo min mogelijk online te zijn. Ook mezelf minder druk op leggen wat betreft het posten van (nieuwe) content is iets waar ik me op wil focussen. En als ik minder online ben wil ik me weer meer bezig gaan houden met meditatie, meer gaan wandelen, vaker een boek lezen of Netflixen. En over het algemeen gewoon wat liever zijn voor mezelf. Klinkt allemaal makkelijk, maar wellicht weet je ook uit eigen ervaring dat het allemaal niet zo simpel is als het klinkt. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen dus als je me wat minder online ziet dan weet je waar dat aan ligt. 🙂

Korting

Als je deze ellenlange blog helemaal gelezen hebt heb je wel wat leuks verdient! Haha, het is een lang verhaal geworden I know maar ik hoop dat je er iets aan hebt gehad om het te lezen. En wellicht denk je nu, ik wil ook zo’n EMB test laten doen want ik ben onwijs nieuwsgierig hoe het met mijn algehele gezondheid gesteld is. Dan heb je geluk want ik mag je €10 korting aanbieden op een EMB test bij Lisanne! Deze korting is geldig van 12 t/m 25 april.

Wil je gebruik maken van de korting? Vermeld dan in je mail aan Lisanne dat je mijn blog gelezen hebt en gebruik wilt maken van de korting. Je kunt Lisanne bereiken via info@lisannevankroonenburg.nl. Voor meer informatie over Lisanne en wat ze allemaal voor je kan betekenen kun je een kijkje nemen op haar website.

Geef een reactie