Close

FODMAP wat is dat?

Een aantal weken geleden ging het even niet zo lekker met me. Ik had een terugval van mijn CVS en kreeg daarnaast een flinke ontsteking aan mijn maag. Naast CVS heb ik ook PDS, ook wel een prikkelbare of spastische darm genoemd. Ik heb altijd last gehad van mijn darmen, zolang ik me kan herinneren. Elke ochtend wakker worden met buikpijn was voor mij normaal geworden en achteraf gezien heb ik ook al een paar keer eerder zo’n ontsteking aan mijn maag gehad. Ik had al van alles geprobeerd, lactosevrije producten, glutenvrij eten, suikervrij eten maar toch bleef ik de ene dag meer klachten hebben dan de andere dag. Dus waar lag het nu precies aan? Ik wist het niet. Nu ik laatst dus thuis zat met echt een fikse ontsteking aan mijn maag, ging ik googlen. En uiteindelijk kwam ik FODMAP tegen.

fodmap

Wat is PDS?

PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon maar het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. Een deel van de PDS-patiënten heeft vooral ’s avonds en ’s nachts buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang. De buikpijn vermindert soms na de stoelgang of het laten van een wind.

PDS gaat gepaard met een afwijkend ontlastingpatroon. Een deel van de PDS-patiënten heeft met name last van verstopping, anderen hebben vooral last van diarree. Een ontlastingpatroon waarbij verstopping en diarree elkaar afwisselen komt ook vaak voor. Het ontlastingpatroon kan gedurende de dag wijzigen. Plotselinge niet houdbare aandrang komt veel voor.

Hiernaast hebben PDS-patiënten vaak andere maagdarmklachten. Veel voorkomend zijn gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten, een brok in de keel.

PDS-patiënten hebben vaak ook hele andere klachten, die geen PDS-symptomen zijn. Voorbeelden van klachten buiten het maagdarmkanaal zijn vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen, onregelmatige menstruatie en pijn tijdens of na de seksuele gemeenschap. Niet alle PDS-patiënten hebben hier last van.

Het FODMAP beperkte dieet? Wat is dat dan?

Ja dat dacht ik dus ook. Ik had het wel eens voorbij zien komen op Instagram maar ik dacht dat het een of ander nieuw hip dieet was.

Het FODMAP arme dieet is een dieet ontwikkeld speciaal voor mensen met PDS.

Wat zijn FODMAPs?

FODMAPs zitten van nature in voedingsmiddelen die we dagelijks eten en de basis vormen voor een gezonde voeding.

FODMAP is een afkorting voor:

F Fermenteerbare
O Oligosachariden (fructanen en galactanen).
D Disachariden (lactose).
Deze komen voor in melkproducten.
M Monosachariden (fructose).
Deze komen voor in fruit en groenten.
A And
P Polyolen (suikeralcoholen).
Deze komen voor in zoetstoffen, fruit en groenten.

FODMAPs zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm tesrechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren (=opeten) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMAPs. Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Door producten met veel FODMAPs in de voeding te beperken komen er minder van deze moleculen in de dikke darm. Niet iedereen is even gevoelig. In de praktijk geven geringe hoeveelheden FODMAPs geen klachten.

Heb jij ook PDS?

Mocht jij nou net als ik, een van de gelukkigen zijn met PDS en FODMAP nog niet kennen. Dan raad ik je echt aan dit eens te proberen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Ik heb sinds ik rekening houd met FODMAPs zoveel minder tot soms helemaal geen last van mijn darmen na iets te hebben gegeten. Het is overigens niet zo dat ik nu nooit meer iets eet wat mijn darmen niet aan kunnen. Dat is naar mijn mening ook echt niet te doen. Maar ik weeg nu mijn keuzes wel zwaarder tegen elkaar af dan voorheen. Want naast dat ik minder buikpijn heb, heb ik ook meer energie! Daar ik voorheen altijd mijn CVS de schuld gaf als ik een flinke energie-dip had, kijk ik nu dus eerst naar wat ik gegeten heb. Heb ik die dag, of de dag ervoor dus toch meer FODMAPs binnen gekregen dan de dagen ervoor, dan kan het dus heel goed daardoor komen. Een voorbeeldje, in mijn vakantie ben ik een weekje naar België geweest en heb toen gewoon gluten gegeten. Ik dacht dat kan wel een keertje. Ik heb de hele week rondgelopen met een opgeblazen buik, buikpijnen en de week erna zat ik echt in een dip. Ik was futloos en voelde me alles behalve lekker in mijn vel. De dag dat we thuis kwamen heb ik gelijk mijn favoriete groene smoothie gemaakt en de rest van de week me strikt gehouden aan FODMAP arme producten. Na een paar dagen voelde ik me al weer stukken beter en ik hoop dat ik deze “fout” niet snel nog eens maak.

Ben je nieuwsgierig naar het FODMAP dieet?

Google het dan eens. De lijstjes die ik aanhoud zijn de lijstjes van fodmap-dieet.nl. Daar kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief en ontvang je 3 lijsten. De groene lijst bevat de FODMAP lage producten, de oranje de FODMAP arme producten en de rode de FODMAP rijke producten. Ik vind deze lijstjes fijn omdat ze overzichtelijker zijn dan andere. Maar er zijn verschillende lijstjes dus kijk zelf even welke je handig vind. Uiteraard komt de inhoud wel allemaal op het zelfde neer.

Ik stond er van te kijken welke FODMAP rijke producten ik vaak at zonder te weten dat deze een van de boosdoeners waren. Hieronder een klein voorbeeldje, de categorie brood en broodvervangers.

fodmap1

Wat houd dit verder in voor mijn blog?

Ik zal wat meer kiezen voor glutenvrije producten of een mix met spelt. Nu was ik daar al meer mee bezig voordat ik FODMAP ontdekt had. En in principe kun je bijna overal in de plaats gewoon meel gebruiken. Daarnaast zal ik niet snel recepten plaatsen met FODMAP rijke producten welke bij mij zelf veel klachten geven. Maar daar zullen jullie weinig van merken denk ik. En suikervrij zijn mijn recepten sowieso al dus daar veranderd verder niets aan. 🙂

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust! Echter ben ik geen expert en kan ik op dit gebied alleen vanuit mijn eigen ervaring spreken.

Ken jij of gebruik jij het FODMaP arme dieet ook? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring ermee dus laat gerust een berichtje achter. 🙂

3 thoughts on “FODMAP wat is dat?

 1. Hoi Manon,
  Klopt het dat je inmiddels geen Fodmap
  Meer doet maar the Green Hapinnes volgt? Zo ja, hoe bevalt dit voor jou?

  1. Hoi Alice,

   Dat klopt idd. Ben al een tijdje gestopt met FODMaP. Maar ik volg het boek van the green happiness niet. Ik heb dat in de zomer even geprobeerd maar ik ben niet zo van de menu’s volgen omdat ik dan mijn eigen creativiteit mis. Maar ik eet nu in principe alles wel weer gewoon op een paar dingen na waarvan ik weet dat ik klachten krijg.
   Volg je nu FODMaP?

   Groetjes

Geef een reactie