Close

Havermout!

schermafbeelding-2015-01-02-om-17-38-39
Havermout is onwijs populair en dat is niet voor niks. Het is lekker, makkelijk en super veelzijdig! Dat zie je ook terug in mijn recepten. Ik ben echt verslaafd aan havermout! En het is ook nog eens supergezond!
Daarom acht redenen om havermout regelmatig op je menu te zetten.

Havermout verlaagt het cholesterolgehalte

In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholestorolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.

Havermout houdt de honger in toom

 Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’. Daarom is het zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder knorren door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in je bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels.

Havermout is van nature glutenvrij

Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die minder gluten willen binnenkrijgen omdat ze, net als ik, daar gevoelig voor zijn. Haver is echter géén goede keuze voor mensen met aangetoonde coeliaki, die echt alle spoortjes van gluten in hun dieet moeten vermijden. Haver wordt namelijk vrijwel altijd verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen in depots waar ook andere granen bewaard worden. Pas als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, is het voor hen veilig voor gebruik.

Havermout is lief voor de lijn

Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt natuurlijk ook melk gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je 230 kcal. Ter vergelijking: een ontbijt van 2 boterhammen besmeerd met boter en belegd met achterham, met een glas sinaasappelsap levert je 360 kcal. En omdat je dus langer een verzadigd gevoel houdt na het eten van havermout zul je minder snel weer trek krijgen later op de ochtend.

 Havermout bevat antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien.

Havermout biedt variatie

Is een bord havermoutpap saai? Tja, de smaak is natuurlijk wel neutraal. Maar daardoor kun je wel volop variëren met smaakmakers. Fruit bijvoorbeeld. Plakjes banaan zijn erg lekker, net zoals bosbessen of bramen (uit de diepvries) of stukjes appel. Het is ook erg lekker om er wat gehakte noten of gedroogde vruchten zoals abrikoos, vijg of pruimen toe te voegen. De ware havermoutbourgondiër smelt er wat pure chocolade of honing door.

Havermout is snel

Je kunt al een dampende kom havermout op tafel hebben staan in 5 minuten. Breng in een pannetje 250 ml melk of water aan de kook. Voeg de havermout toe, roer goed door en laat 1 minuut doorkoken. Het is aan te raden wel bij het pannetje te blijven, om overkoken te voorkomen. Laat de havermout dan nog even staan, voeg de smaakmakers toe en smullen maar. Dit snelle recept geldt overigens voor de havermout die in de supermarkt te koop is. De havermout uit de natuurvoedingswinkel is niet voorgekookt en moet dus ongeveer een kwartier koken voor deze gaar is. Nog een super snel, en mijn favoriete havermoutontbijtje, is die van de mugcake. Bijvoorbeeld deze fruitige mugcake!

Havermout is super veelzijdig

Ik eet zelf zelden havermout als pap maar eet het wel dagelijks in allerlei andere gerechten. Ik maak er pannenkoekjes  van, tortilla’s, haver-kwark bolletjes, gebruik het in smoothies zoals bijvoorbeeld deze chocolade-kokos smoothie en je kunt er zelfs melk  van maken. Maar ook bananenbrood of bijvoorbeeld muffins. En zo kan ik nog wel even door gaan. Voor het makkelijk en snel vinden van recepten op mijn blog met havermout, tik je in bij “zoek” gewoon havermout in. En als laatste, een foto ter verduidelijking, het verschil tussen haverkorrels, vlokken en havermout.

havervlokken-haverkorrels-havermout

2 thoughts on “Havermout!

Geef een reactie