Close
HOTSPOT: Kookboekenwinkel 63 Graden

HOTSPOT: Kookboekenwinkel 63 Graden

Dat ik, als foodie en kookboekenverzamelaar, deze winkel nog niet eerder ontdekt heb snap ik echt niet! Zo’n leuk winkeltje en dat nog wel in mijn hometown! En dan blijkt het ook nog eens de winkel te zijn van mijn oude buurman!

63-graden

Een kennis vertelde mij over de winkel en ik zei dat ik er een keertje zou gaan kijken maar het kwam er niet van. Tot dat ik voor mijn verjaardag een cadeaubon voor de winkel van haar kreeg. Tja nu hield niets mij natuurlijk meer tegen om te gaan! Ik besloot om samen met mijn moeder er een leuke shop middag van te maken en na al wat winkeltjes te hebben bezocht kwamen we eindelijk aan bij 63 Graden.

63 Graden

De naam 63 graden kookboekenwinkel is afgeleid van de Franse fysisch chemicus Hervé This. Hij onderzoekt de kookkunst met behulp van scheikunde en natuurkunde. Zo stolt het eiwit van een ei volgens hem bij 63 graden celcius, maar de eidooier pas bij 68 graden.

Tussen slagerij en bakker

De winkel ligt gelegen tussen een zuurdesembakker en een historische slagerij. Een top locatie dus voor een kookboekenwinkel!

Gezellige winkel

Als je binnen stapt voel je gelijk de gezellige huiskamer sfeer. De dame die aan het werk was begroette ons vriendelijk en liet ons lekker ons gang gaan om rond te snuffelen. Ook lopen in de winkel twee teckels van de eigenaar Guus gezellig rond.

dsc_2817-44a2b87ed694

Kookfanaat

Guus Tuerlings, een van de eigenaren, is een echte kookfanaat. Hij kan je alles vertellen over elk boek wat in de winkel staat. Als kind stond Guus al naast zijn moeder in de pannen te roeren. In zijn studententijd werkte hij in restaurantkeukens, en als leraar huishoudkunde gaf hij kookles aan mbo-studenten. Nu kookt hij bijna dagelijks uit de boeken die hij verkoopt. De passie straalt er echt vanaf en ook van de winkel. Voor Guus is de winkel ook meer een hobby dan dat het werk is.

guus-63-graden
Guus, hier op de foto met zijn partnet Ceciel Strik

Kookboeken

In een kookboekenwinkel kun je ervan uitgaan dat ze dus elk kookboek hebben. Van een degelijk Basiskookboek tot het verzameld werk van Ferran Adrià. Van achtergrondverhalen en wetenschap tot de leukste kinderkookboeken en van hobby-kok tot professional.

Je vind hier kookboeken met gerechten uit een bepaald land of streek, of leer je hoe je zelf glutenvrije gerechten bereid, de lekkerste vegetarische gerechten maakt of hoe je stap voor stap vegan kunt worden. En de collectie groeit elke week.; en daar worden ze bij 63 Graden erg blij van! En geloof me, je wordt er ook ontzettend hebberig van als je er rond kijkt!

14369963_668490526639196_2947004762079937296_n14639791_690251654463083_8716048001960202941_n

Accessoires

Naast een enorme collectie boeken vind je hier ook eet- en drink accessoires voor op tafel en in de keuken. Van origineel servies, tot leuke onderzetters en handige keukengadgets. Al het moois kenmerkt zich vooral door eenvoud, tijdloze vormgeving en functionaliteit. Zowel voor de grote en de minder grote portemonnee. Met zorg uitgekozen door Ceciel, partner van Guus.

Evenementen en proeverijen

Ook houden ze zich druk bezig met het verzinnen en op poten zetten van evenementen en proeverijen. Iedere maand koken ze 1 à 2 keer uit één van de boeken en laten ze hun baksels en kooksels met plezier proeven. Een betere manier om met een kookboek kennis te maken is er toch niet? En wat na een middag over is eten ze lekker ’s avonds zelf op. En omdat dat uiteraard geen straf is maken ze eigenlijk altijd meer dan nodig is.

Via hun Facebook pagina of eigen blog kun je ze volgen voor onder andere boekentips en wanneer ze proeverijen houden. Maar ga er vooral een keertje langs, het zal zeker niet de laatste keer worden dat je er binnen zult wandelen!

15027573_694052264083022_6581918922649937951_n

 

 

 

2 thoughts on “HOTSPOT: Kookboekenwinkel 63 Graden

  1. Super leuke winkel inderdaad en hele lieve mensen. Ik heb een keer een wildplukwandeling met ze gedaan en een lezing bijgewoond van Joke Boon. Erg leuk!

  2. Inderdaad een geweldige winkel met enthousiaste eigenaren; een mooie aanwinst voor Tilburg. Al ga ik er uit zelfbescherming voor mijn bankrekening niet zo vaak heen als ik zou willen; ik kom er altijd met meer boeken naar buiten dan gepland 😉

Geef een reactie