Close
Pikante wortelsalade!

Pikante wortelsalade!

Vroeger toen ik klein was noemde mijn vader mij worteltje. Dat was een koosnaampje voor mij maar hoe die ontstaan is en waarom hij mij zo noemde weet ik niet, maar toepasselijk is hij wel aangezien ik echt gek ben op wortels! Ik heb ze dan ook standaard in huis en er gaat bijna geen dag voorbij dat ik ze niet eet.

Maar waarom ook niet? Ze zijn super gezond! Wortels zitten namelijk boordelvol vitamine A. Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van je huid. Ook zorgt vitamine A ervoor dat je in de schemering of in het donker goed kunt zien. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem. Daarnaast voorziet 1oo gram wortels je in 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is met name belangrijk voor je huid, haar en je immuunsysteem.  Vitamine C is ook een sterke antioxidant en helpt je daarmee hart- en vaatziekten voorkomen.

En naast deze gezonde voordelen zijn ze ook nog eens goedkoop, ontzettend veelzijdig en zeg nou zelf, ze zijn ook prachtig van kleur!

screenshot_2016-02-22-20-42-51-1.png

Dit heb je nodig  voor 2 porties:

  • 4 middelgrote winterwortels dit is +/- 350 gram, gesneden in 1 cm dikke plakjes
  • 1 EL knoflookolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper, iets minder als je niet zo van pittig houd
  • 1/2 theelepel zout
  • een handvol peterselie, fijn gehakt

Zo maak je het:

Ik stoomde de wortels in mijn stoomkoker, ongeveer 15 minuten. Heb je geen stoomkoker kook ze dan in wat water in ongeveer 10-15 minuten gaar.

Maak ondertussen de dressing. Meng de knoflook, het citroensap, de knoflookolie, de kruiden en de peterselie door elkaar.

Meng de wortels terwijl ze nog warm zijn met de dressing. Roer ze goed door de dressing en laat de salade een paar uur staan. Zo trekt de dressing goed in de wortels.

Enjoy! 😀

screenshot_2016-02-22-20-48-13-1.png

Deze salade is lekker als bijgerecht bij het avondeten maar ook lekker bij de lunch. Ook kun je hem nog even opwarmen voor je hem opdient want hij is zowel warm als koud heerlijk!

 

Follow my blog with Bloglovin

1 thought on “Pikante wortelsalade!

Geef een reactie