Close
Pokébowl met zalm van Shana | Loaded with veggies!

Pokébowl met zalm van Shana | Loaded with veggies!

Vandaag deelt de Belgische Shana een heerlijke poké bowl met zalm! Shana maakt prachtige foto’s en verteld je in deze gastblog hoe haar creativiteit in de keuken ontstond.

Shana

Hallo allemaal, ik ben Shana. Doorheen de dag ben ik actief als ergotherapeut in een woonzorgcentrum, en na mijn werkuren ben ik fulltime foodlover. Terwijl mijn twee grote broers vroeger na het eten altijd zo snel mogelijk van tafel wilden om te gaan ravotten in de tuin, bleef ik altijd nog even zitten met een prangende vraag: “Mama, wat eten we morgen?”. Jaren aan een stuk heb ik haar soms gek gemaakt met die fameuze vraag.

Toen ik wat ouder werd en de touwtjes van de keuken zelf in handen kon nemen, startte ik met experimenteren. Het begon allemaal met de ietwat ongezondere gerechten die we allemaal weleens weten te appreciëren, zoals pizza en pasta. Zolang er geen boerenkost met aardappelen op tafel kwam, was mijn dag geslaagd. Ongeveer drie jaar geleden heb ik de klassieke keuken aan de kant geschoven en experimenteerde ik volop met gezonde gerechten, hoewel ik soms ook eens zondig (don’t we all?).

In september 2018 zijn mijn vriend en ik gaan samenwonen in ons eigen huis. Sindsdien begon ik op mijn Instagramaccount @shanavanhoof dagelijks foto’s en recepten te delen van wat ik die dag bereidde. Al snel groeide mijn pagina, kreeg ik heel wat vragen en werden mijn recepten ook door anderen uitgeprobeerd. Door alle positieve reacties heb ik besloten om daarom ook van start te gaan met mijn eigen blog. Erg handig, want zo is het zowel voor jullie als voor mezelf makkelijker om mijn recepten online terug te vinden.

Zelf ben ik flexitariër en kook ik dus bewust meerdere keren per week zonder vlees. Wat je op mij blog terugvindt zal dan ook geen boerenkost zijn, geen aardappelen met vlees en groenten. Wat je wel vaak voorbij zal zien komen zijn vegetarische gerechten met onder andere quinoa, bulgur en couscous, en last but not least: véél groentjes! Ook andere keukens komen hier vaak aan bod. Je mag je met andere woorden ook verwachten aan gerechtjes uit bijvoorbeeld de Italiaanse of de Mexicaanse keuken.

Verder ben ik iemand die enorm graag met mijn vrienden afspreek. Dit gaat dan altijd gepaard met de nodige hapjes en drankjes, gezelligheid alom! De laatste tijd zijn daar dan ook veel wandelingetjes bij ingeslopen. Maar wanneer het weer het toelaat sta ik in mijn vrije tijd altijd op mijn inline skates.

Loaded with veggies

Toen Manon me een tijdje geleden een berichtje stuurde was ik oprecht super blij. Voldoende groenten eten blijft namelijk soms toch lastig. Zeker wanneer we in het weekend al eens kiezen voor een ongezondere maaltijd. Toch probeer ik ook wanneer we pizza eten te kiezen voor voldoende groenten. Dankzij Manon denk ik nu beter na of ik voldoende groenten binnenkrijg en hoeveel groenten er in elke maaltijd zitten.

Eén van mijn go to maaltijden die ik graag eet en die boordevol groenten zit is een poké bowl. Van alle poké bowls die ik al maakte was er eentje waar ik me nog niet aan waagde en dat is deze met zalm. Ik marineerde de zalm in een sausje van soja, gember en rijstazijn. Hierdoor had ik geen saus meer nodig tijdens het eten aangezien ik de marinade bij in de bowl verwerkte. Met deze maaltijd krijg je al snel 300 tot 350 gram groenten binnen. Zo kom je al snel aan 500 gram groenten per dag. Wil je de poké bowl met zalm nog iets voedzamer maken? Ruil dan de sushirijst in voor zilvervliesrijst.

poké bowl met zalm van Shana

Wat heb je nodig voor 2 poké bowls met zalm?

 • 200 gram zalm
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • halve theelepel gemberpoeder
 • eetlepel sesamzaad
 • 150 gram sushirijst of ga eens voor zilvervliesrijst voor een voedzamere variant
 • 3 eetlepels rijstazijn
 • 1 eetlepel suiker
 • halve eetlepel zout
 • 200 gram komkommer
 • 1 bosje lente-ui
 • 150 gram kerstomaatjes
 • 1 avocado
 • 1 gele paprika
 • afwerking: bicky uitjes, sesamzaad

Hoe maak je het?

Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Warm de rijstazijn op en roer er het suiker en zout door. Meng dit onder de rijst, laat afkoelen.

Marineer ondertussen de zalm. Snijd de zalm in blokjes en meng met de sojasaus, 1 eetlepel rijstazijn, gemberpoeder en sesamzaad. Roer goed en zet eventjes in de ijskast.

Maak nu de bowls. Verdeel de rijst in 2 kommen. Werk af met fijngesneden komkommer, paprika, lente-ui en kerstomaatjes. Snijd de avocado in plakjes en leg bij in de bowl. Leg er als laatste de gemarineerde zalm bij en bestrooi met sesamzaad en bicky uitjes. Serveer eventueel met de overgebleven marinade van de zalm. Enjoy!

Geef een reactie