Water, je lichaam kan niet zonder! Maar wat kan het allemaal voor gevolgen hebben als je nou echt te weinig drinkt op een dag? En hoe kun je zorgen dat je voldoende drinkt? Lees het hieronder!
Je lichaam
Water is essentieel voor ons als mensen. Wij bestaan namelijk voor 60 tot 70 procent uit water. Het is betrokken bij allerlei lichaamsprocessen zoals de ademhaling, de transpiratie (en dus warmteregulatie), de stoelgang, de bloeddruk en het afvoeren van afvalstoffen.
Je huid
Bij een tekort aan water is er sprake van een lagere bloeddruk. De huid wordt bij een lage bloeddruk meer ingevallen en rimpeliger. Het is echter niet nodig om meer water te drinken voor een mooie huid: water gaat huidveroudering niet tegen. Daar spelen hele andere factoren een rol in. Bij een tekort aan vocht is het voor je lichaam wel veel moeilijker om je huid mooi, soepel en schoon te houden. Ik merk, nu ik beter drink, ik minder last heb van puistjes. Iets waar ik op latere leeftijd pas mee te kampen kreeg en maar niet van af leek te komen. En nu, sinds ik voldoende drink, nog zelden last van heb.
Afvallen
Op afvallen heeft water in principe geen invloed. Wel kan het zorgen voor een vol gevoel. Daarom is het ook verstandig om voor elke maaltijd een glas water te drinken, waardoor je minder eet.
Stoelgang
Het meeste vocht dat wij drinken wordt opgenomen door de darmen en via de urine weer uitgescheiden. De ontlasting houdt slechts een klein gedeelte van het water vast. Bij een lichaamstekort aan water wordt er wel vocht onttrokken aan de darm of huid. Dit kan leiden tot obstipatie.
Hoeveel water heb je nodig
Hoeveel vocht je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd, temperatuur, gezondheidstoestand, eten en inspanning. Je kan uitgaan van de volgende gemiddelde hoeveelheden drinkvocht per dag:
- Een kind heeft 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig (Baby’s 150 ml per kg lichaamsgewicht en jonge kinderen 50 ml per kg lichaamsgewicht.)
- Volwassenen hebben gemiddeld 1,5 tot 2 liter drinkvocht nodig per dag
- Vrouwen die borstvoeding geven hebben zo’n 2 to 2,5 liter per dag nodig
- Op warme dagen is het advies 2 liter
Sommige kinderen zijn niet van die enthousiaste drinkers. Groente en fruit met veel vocht kunnen dan helpen om toch voldoende binnen te krijgen. Zoals bijvoorbeeld: komkommer, watermeloen, bleekselderij, wortels of tomaten. Deze bestaan allen voor zo’n 90-95% uit water.
Een tekort aan vocht
De hersenen geven heel goed aan wanneer we vocht nodig hebben, dan krijg je dorst. Deze prikkel is heel gevoelig, wat betekent dat een kleine verandering in het lichaam al snel leidt tot een dorstgevoel. Bij oudere mensen geeft het lichaam dorst minder goed aan. Zij moeten daarom bewuster om gaan met drinken.
Een klein watertekort kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Bij een groter tekort is er sprake van dehydratatie (uitdroging): dit kan gepaard gaan met onder andere flauwvallen en ademhalingsproblemen.
Je kunt aan je urine zien of je te weinig hebt gedronken, dan is je urine erg geel. Er zitten dan te veel afvalstoffen geconcentreerd in te weinig vocht.
Tips om voldoende te drinken
- Drink voor elke maaltijd een glas water
- Maak water aantrekkelijk(er) door bijvoorbeeld schijfjes citroen, limoen, komkommer of fruit toe te voegen. Dit maakt je water minder saai en lekkerder.
- Stop elke ochtend een flesje water in je tas zodat je onderweg nooit zonder water zit. Je kunt natuurlijk telkens een oud mineraalwaterflesje hervullen, maar als je een mooie fles koopt, krijg je misschien extra zin om hem altijd bij je te hebben. Was je waterflesje wel regelmatig af met afwasmiddel of soda, zo blijft hij schoon.
- Het is in principe niet nodig om de hele dag met een flesje water rond te lopen, want niet alleen water telt mee. Alles wat je op een dag drinkt telt mee voor je vochtbehoefte, zelfs koffie, frisdrank en alcohol! En daarnaast levert je voeding ook nog een deel van je dagelijkse vocht. Maar ben je, net als ik, nu niet zo’n goede drinker, dan is het wel handig om een flesje met je mee te dragen. 🙂
- Begin als je uit eten gaat de maaltijd met een heldere soep. Bouillon is voornamelijk vocht en zorgt ervoor dat je sneller vol zit.
- Vergeet je steeds je flesje te pakken of kom je er gewoon niet aan toe om steeds wat te drinken? Zet dan op bepaalde tijden een wekker, bijvoorbeeld op je telefoon, die je eraan herinnert dat het tijd is voor een glas water. Er zijn ook apps die je waarschuwen en waarop je je waterinname kunt bijhouden. Ik gebruik al ruim een jaar de app “Geef je lichaam water”. En ik blijf hem gebruiken omdat ik voornamelijk in het weekend nog steeds moeite heb om voldoende te drinken.
Dit is op *Healthyfoodie* herblogd.