Witlof is een groente die ’s winters en ’s zomers op het menu kan staan. Het is een lekkere groente die je op heel veel manieren op tafel kunt zetten. Wist je dat het ook een heel gezonde groente is? Witlof is rijk aan foliumzuur en vitaminen, onder andere B1 en C. Foliumzuur heeft een gunstig effect op de maag- en darmflora en bevordert een gezonde zwangerschap. Ook mineralen zijn goed vertegenwoordigd in witlof: zoals kalium, dat vochtafdrijvend werkt. Verder is de positieve werking van witlof voor diabetespatiënten bekend.
Witlof wordt in een volledig donkere ruimte, of onder de grond gekweekt. Door het ontbreken van licht blijft de groente wit tot lichtgeel. Pas wanneer hij geoogst wordt en met daglicht in aanraking komt, ontstaan er groene uitlopers.
Witlof is ook een voedzame groente. In de keuken kun je het op veel verschillende manieren bereiden: witlof kun je stomen en stoven, maar ook koken en roerbakken. Maar ook rauw komt de groente goed tot zijn recht, bijvoorbeeld in een salade of geserveerd als gezond hapje zoals deze witlofschuitjes.
Hieronder nog een paar goede redenen om witlof wat vaker op het menu te zetten.
Witlof is gezond en bevat weinig calorieën
Witlof is misschien wel één van de gezondste groente die er is als het gaat om calorieën. Slechts vijftien calorieën vind je terug in honderd gram witlof. Daarnaast zitten er geen vetten in en slechts een halve gram koolhydraten. Ongeveer negentig procent van een witlof bestaat uit puur vocht. Bij het bereiden van een witlof of het eten van de groente verdampt het vocht, waardoor je licht verteerbaar kan snacken.
Witlof helpt een griepje of verkoudheid overwinnen
Witlof is een bron van vitaminen en bevat geen vetten, dus dit maakt de groente super gezond voor het lichaam. Eén van de belangrijkste vitaminen in een witlof is vitamine C. Vitamine C kan ons lichaam zelf niet aanmaken en dienen we dus zelf binnen te krijgen via ons eten, door bijvoorbeeld witlof te eten. Vitamine C helpt mee om ziektes te bestrijden en kan zelfs kanker voorkomen. Een huisarts kan bij een verkoudheid aanraden om extra vitamine C in te nemen. Dit bestrijd de symptomen van een verkoudheid en je wordt eerder beter. Neem dus gerust een extra witlofje bij een verkoudheid.
Witlof stopt diarree
Je hebt er vast weleens van gehoord dat een beschuitje goed is tegen een maag die van streek is. Witlof daarentegen werkt nog veel beter tegen diarree dan een beschuitje. In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree. Je kan dus beter een bord vol witlof eten in plaats van een beschuitje.
Bitter = goed voor lever
Verder zijn bittere groenten vrijwel altijd goed voor de lever. Het helpt de gal om meer stoffen af te drijven waarmee de lever beter functioneert. Witlof zorgt er onder ander voor dat de lever minder glucose aanmaakt; daarom is deze groente extra goed voor diabetici. Het kan in combinatie met andere groenten een beginnende diabetes makkelijk genezen.
Witlof is gezond maar wel afhankelijk van hoe de groente bereid wordt
In witlof zelf zitten heel weinig calorieën, maar als je er veel kaas op doet dan lopen de vetten en calorieën flink op. Het is dus belangrijk om de witlof zo gezond mogelijk te bereiden. Vervang een deel van de kaas bijvoorbeeld door wat (extra) melk. Heb je mijn receptje voor pasta met gewokte witlof al geprobeerd? Daarnaast is het belangrijk om de witlof zo vers mogelijk te eten om de bittere smaak te voorkomen.
Oftewel… alle lof voor een lekker gezond stronkje witlof! 😀