Close
Chai kruidenmix!

Chai kruidenmix!

Je kunt tegenwoordig bij geen enkele koffieketen meer binnenkomen of er staat wel chai of chai latte op het menu. Tot voor enkele jaren geleden was chai iets dat alleen gedronken werd in Azië en het oosten van Afrika. Toch is het niet gek dat deze kruidige volksdrank hier nu ook zo populair is. Deze drank, die oorspronkelijk bestaat uit zwarte thee, (opgeklopte) warme melk, een specerijenmengsel en een zoetmiddel (bijvoorbeeld honing), is echt hartverwarmend. En ook ik ben echt mega fan van dit heerlijke drankje! 

IMG_20170426_130046_202

Met melk

In sommige landen betekent chai gewoon thee, maar als we het in Nederland over chai hebben dan bedoelen we de Indiase drank die gemaakt is van kruidige zwarte thee met melk. Chai is eigenlijk ook altijd met melk, vandaar dat wij vaak de toevoeging latte gebruiken. Oorspronkelijk wordt deze drank altijd warm gedronken, maar ook koud is het heerlijk!

Masala

Het specerijenmengsel – ook wel masala genoemd – verschilt per streek en zelfs per familie. Meestal is het een geurige combinatie van gember, kardemom, kruidnagel, peper en kaneel. Je kunt zo’n mix zelf maken, maar er zijn er ook kant-en-klaar theemixen te koop. Op basis van zowel zwarte als groene thee. Hiervan zet je een sterke thee die je mengt met warme – eventueel opgeklopte – melk. Dit kan natuurlijk ook sojamelk, amandel- of rijstmelk zijn. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare chaipoeders te koop. Natuurlijk super gemakkelijk, maar deze poeders zijn vaak flink gezoet en bevatten veel andere toevoegingen. Maar er zijn uitzonderingen!

Chai thee mix Green Gypsy Spices

Green Gypsy spices

Toch geen zin om zelf aan de slag te gaan met de chai kruidenmix? Dan kun je de mix dus ook kant en klaar kopen. De chai tea mix van Green Gypsy Spices is mijn favoriet!

De kruidenmixen van Green Gypsy maken van elk gerecht een waar feestje! Bij Green Gypsy geloven ze in pure en gezonde voeding vol voedingswaarden, zodat je eten ook echt iets bijdraagt aan je gezondheid. En uiteraard worden deze heerlijke kruidenmengsels gemaakt zonder onnodige toevoegingen of e-nummers. Er zijn maar liefst 30 verschillende mixen. Om zowel zoete als hartige gerechten mee op smaak te maken en de potjes zijn ware eye catchers en misstaan dus ook zeker niet in jouw keuken. Daarnaast hebben ze de leukste namen voor de mixen bedacht denk aan; Hoer op de GrillLove your Chick, Orgasmic Herbs en Knoflooksletten

Zelf maken!

Ik heb een paar verschillende chai theeën in huis maar voor het bakken vind ik het ook fijn om een losse kruidenmix in huis te hebben. En deze maak je dus heel gemakkelijk zelf. En zoals je al kon lezen heeft ieder zijn eigen recept dus dit is de chai mix a la Manon! 😀

Waar gebruik je de chai kruidenmix dan voor? Uiteraard om heerlijke chai thee van te maken maar de mix doet het ook goed in een smoothie, door je pannenkoekenmix of zomers bakje bananenijs.

Dit heb je nodig om de kruidenmix te maken:

  • 6 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 3 tl gemalen gember
  • 2 tl gemalen piment
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper

Zo maak je de chai kruidenmix:

Doe alle kruiden in een potje en schudden maar!

That’s it! 😉

Liefs Manon wortel

Ga jij deze chai kruidenmix maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

IMG_20170426_125958_660

3 thoughts on “Chai kruidenmix!

Geef een reactie