Chai kruidenmix!

Je kunt tegenwoordig bij geen enkele koffieketen meer binnenkomen of er staat wel chai of chai latte op het menu. Tot voor enkele jaren geleden was chai iets dat alleen gedronken werd in Azië en het oosten van Afrika. Toch is het niet gek dat deze kruidige volksdrank hier nu ook zo populair is. Deze drank, die oorspronkelijk bestaat uit zwarte thee, (opgeklopte) warme melk, een specerijenmengsel en een zoetmiddel (bijvoorbeeld honing), is echt hartverwarmend. En ook ik ben echt mega fan van dit heerlijke drankje! 

IMG_20170426_130046_202

Met melk

In sommige landen betekent chai gewoon thee, maar als we het in Nederland over chai hebben dan bedoelen we de Indiase drank die gemaakt is van kruidige zwarte thee met melk. Chai is eigenlijk ook altijd met melk, vandaar dat wij vaak de toevoeging latte gebruiken. Oorspronkelijk wordt deze drank altijd warm gedronken, maar ook koud is het heerlijk!

Masala

Het specerijenmengsel – ook wel masala genoemd – verschilt per streek en zelfs per familie. Meestal is het een geurige combinatie van gember, kardemom, kruidnagel, peper en kaneel. Je kunt zo’n mix zelf maken, maar er zijn er ook kant-en-klaar theemixen te koop. Op basis van zowel zwarte als groene thee. Hiervan zet je een sterke thee die je mengt met warme – eventueel opgeklopte – melk. Dit kan natuurlijk ook sojamelk, amandel- of rijstmelk zijn. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare chaipoeders te koop. Natuurlijk super gemakkelijk, maar deze poeders zijn vaak flink gezoet en bevatten veel andere toevoegingen. Deze laat je dus echt liever staan.

Bron: gezondheidsnet.nl

Zelf maken!

Ik heb een paar verschillende chai theeën in huis maar voor het bakken vind ik het ook fijn om een kruidenmix in huis te hebben. En deze maak je dus heel gemakkelijk zelf. En zoals je al kon lezen heeft ieder zijn eigen recept dus dit is de chai mix a la Manon! 😀

Dit heb je nodig:

  • 6 tl gemalen kaneel
  • 3 tl gemalen gember
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 2 tl gemalen piment
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper

Zo maak je het:

Doe alle kruiden in een potje en schudden maar!

That’s it! 😉

IMG_20170426_125958_660

3 thoughts on “Chai kruidenmix!

Geef een reactie