Asperges! Ja ze zijn er nog maar even, tot ongeveer half juni wel te verstaan, dus nog even genieten van deze gezonde groente.
Vroeger moest ik niks van asperges hebben. Ik vond ze stinken en eerlijk gezegd heb ik ze toen zelfs nooit geproefd, maar eten deed ik ze echt niet. Terwijl mijn ouders wel echt asperge-eters waren. Ik weet niet precies hoe lang het geleden is maar een aantal jaren geleden heb ik ze dan toch maar eens geproefd en sindsdien ben ik er gek op! De witte vind ik het lekkerst traditioneel bereid met een gekookt eitje, ham en botersaus. En het liefst door moeders gemaakt! De groene maakt me niet uit hoe ze klaar gemaakt zijn. Maar naast dat ze lekker zijn, zijn ze uiteraard hartstikke gezond!
Ze zijn goed voor het hele lijf
Asperges bevatten veel vitame K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lichaam. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten.
Asperges zijn rijk aan vitamine E
In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is vitamine E erg belangrijk voor de weerstand. Deze vitamine is een antioxidant en asperges bevatten nog meer antioxidanten: de zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.
Er zitten B-vitamines in het kopje
In het kopje van de asperges zitten enorm veel B-vitamines. Deze zitten ook wel in de rest van de asperge, maar opvallend genoeg vooral in de kopjes. B-vitamines zijn onder andere van belang bij de energievoorziening van het lichaam.
Ze bevatten veel mineralen
Eén portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en een beetje koper. Behoorlijk wat mineralen dus, stoffen die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Afhankelijk van het grondsoort waarin de asperges worden verbouwd kan het ook zo zijn dat de groenten selenium bevatten. Asperges passen goed thuis in een zoutarm dieet. Dit omdat de asperge zonder verdere toevoegingen, een duidelijke eigen smaak heeft en het niet nodig is om zout toe te voegen voor de smaak.
Ze zijn goed voor de nieren
Asperges zijn vochtafdrijvend en hiermee goed voor de nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine. Asperges staan erom bekend urine een sterke geur mee te geven. Dit komt omdat bepaalde stoffen in de asperge in het lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.
De asperge maakt slank
Asperges bevatten nauwelijks calorieën, zo’n 20kcal per 100 gram. Even ter vergelijking: je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als een chocoladereep van 75 gram. Wel afhankelijk van hoe je ze verder bereid natuurlijk (let op de botersaus!). 😉
Asperges zijn vers als ze piepen
Wil je weten of een asperge vers is? Wrijf dan twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant van de stengel mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.
Kleur is van belang
En tot slot nog een aandachtspunt wat betreft asperges: de kleur. Er zijn drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond. Het vitaminegehalte van de asperge varieert naar gelang de soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten in verhouding iets meer vitamine C en provitamine A. Helaas heb ik zelf nog nooit een paarse asperge gegeten.