Close

Gemengde notenpasta

Noten bestaan voor 50 tot 70 procent uit vetten. Dat is helemaal niet erg, want het zijn vooral gezonde onverzadigde vetten (85 procent van het notenvet). Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Noten zijn ontzettend gezond zolang je ze met mate eet.

Notenpasta is het lekkerst en gezondst als je het zelf maakt. En laat dat nou ook nog eens super makkelijk zijn! Het enige dat je nodig hebt is noten, wat zeezout een oven en een keukenmachine! Naar horen zeggen kan het ook met een blender, maar zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd aangezien ik een keukenmachine heb. Heb je deze dus niet probeer het dan met je blender.

img_20150526_203234

 

Dit heb je nodig:

  • 300 gram gemengde (ongezouten!) noten, ik gebruik altijd de gemengde noten van de Lidl of Aldi. Deze zakken bevatten een mengsel van hazelnoten, amandelen, walnoten en paranoten (Aldi) of cashews (Lidl)(niet FODMaP proof) .
  • zeezout

Zo maak je het:

Verwarm je oven op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid hier de noten op uit.

img_20150526_192745

 

Rooster de noten 8-10 minuten in de oven tot ze wat donkerder worden. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen.

Doe ze in de keukenmachine (of krachtige blender) en maal ze fijn. Het duurt even, en je zult de noten door verschillende fases zien gaan. Van grove kruimels naar fijn meel en dan zul je de notenolie langzaam vrij zien komen. Je zult ook een aantal keer het machine moeten stoppen om het mengsel van de zijkant af te scheppen maar blijf mixen tot je een vloeibare romige massa hebt. Voeg nu nog wat zeezout toe en schenk dan de notenpasta in kleine weckpotjes of glazen (jam)potjes.

De notenpasta is erg lang houdbaar maar wel afhankelijk van hoe goed je er zelf vanaf kunt blijven. 😉

Enjoy! 😀

img_20150526_203100

 

 

6 thoughts on “Gemengde notenpasta

Geef een reactie