Close
Ik ga stoppen!

Ik ga stoppen!

Ja, ik ga stoppen! Ik ga stoppen met een aantal dingen en ga je in deze blog vertellen waarmee en waarom. Ook vind je onderaan deze blog een leuke kortingscode voor een 7-daagse Instagram cursus die ik vanaf 26 november ga volgen.

Candida dieet

Zoals je wellicht hebt mee gekregen volgde ik de afgelopen maanden het candida dieet. Met de nadruk op volgde want ik ben er inmiddels dus mee gestopt. Ik wil je graag uitleggen waarom ik, na 2,5 maand het dieet strikt gevolgd te hebben, toch ben gestopt. Het was de bedoeling om het 4 maanden vol te houden volgens de methode van Kay de Vries. Het ging me in het begin (op die ene meltdown na 😉 ) echt ontzettend goed af! Ik had geen cravings meer naar suiker, mijn huid zag er beter uit, ik had geen opgeblazen buik meer, geen rommelende darmen én ik had ook totaal geen moeite om van verleidingen als brood, gedroogd fruit (met name dadels) en alcohol af te blijven. Maar waarom ben ik dan toch gestopt?

Mesoloog

Na 2 maanden begon ik toch weer wat klachten te krijgen. En ik begreep er niets van. Ik hield me tenslotte super strikt aan het dieet. Ik besloot toen eindelijk een afspraak in te plannen bij een mesoloog. Misschien denk je nu, wat is een mesoloog? Mesologie is een concept van geneeskunde waarin reguliere kennis op effectieve wijze wordt geïntegreerd met kennis uit de complementaire(alternatieve) geneeswijzen in diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. Tevens is deze geneeswijze gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme.

Ik wilde al lange tijd eens een afspraak inplannen maar het kwam er steeds niet van. Dacht ik. Achteraf denk ik dat ik stiekem al wel wist wat hij mij zou gaan vertellen maar mijn kop nog in het zand aan het steken was… Toen ik dus eindelijk bij de mesoloog in de stoel lag werd ik op van alles getest d.m.v. Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). De EFD meet 80 tot 100 punten op de huid, deze bevinden zich voornamelijk op handen en voeten. Elk punt staat in directe relatie met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft een totaalbeeld van het menselijk functioneren. Bij functiestoornissen in een bepaald orgaan zal de weerstand van het bijbehorende punt afwijken van de normaalwaarde. Hiermede is het dus mogelijk disfuncties op te sporen. Wil je meer weten over mesologie? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Bij mij kwamen er een aantal puntjes naar voren; een jodium tekort, een calcium tekort en een nikkel stapeling. Daarnaast is mijn schildklier dus ietwat ontregelt, wat logisch is bij een jodium tekort, en zijn mijn hormonen hierdoor dus ook uit balans. De nikkel stapeling is extra interessant omdat veel klachten die komen kijken bij een zware metalen overbelasting (nikkel is een zwaar metaal) komen overeen met de klachten van candida. Candida kwam nu overigens niet naar voren. De mesoloog stond zelfs ook wat sceptisch tegenover het dieet wat ik volgde en dat zette mij wel aan het denken.

ik ga stoppen 4
Designed by Freepik

Wat we ook bespraken is hoe ik in het leven sta nu en daar kwam (uiteraard) door naar boven dat ik mezelf veel te veel op leg. Ik wil te veel, tegelijk en hoe goed ik ook weet dat dat niet gaat, ik wilde het nog steeds. Na drie burn-outs legde ik de lat nog altijd veel te hoog voor mezelf. Ja, ik was gestopt met die stressvolle baan, inmiddels al weer 2,5 jaar geleden. Maar was ik het nu ook echt rustiger aan gaan doen? De ene opleiding of cursus na de andere volgde en ook in januari start ik weer met een nieuwe cursus. Ik startte mijn praktijk, ging méér werken en o ja, deze blog begon ook steeds beter bezocht te worden en er kwamen steeds meer toffe samenwerkingen op mijn pad. Heb je enig idee hoeveel uur dit allemaal kost per week? En niet te vergeten, ik heb ook nog een vriend, drie katten, een huishouden, vriendinnen en familie waar ik ook graag mijn tijd aan besteed. Maar ik deed dit wel allemaal voor mezelf toch? Als investering, omdat ik er gelukkig van word en omdat ik veel te lang stil had gestaan al die jaren op kantoor, vechtend tegen die burn-out klachten. Ik had wat in te halen en ik wilde door door door!

Dat ik dus weer op een burn-out aan het afstormen was had ik bijna niet in de gaten. Want ik voelde me echt niet zo zwak en vermoeid als tijdens die andere burn-outs. Ja mijn hoofd liep echt wel over en soms benauwde me het enorm als ik mijn to-do lijstje in mijn hoofd afspeelde. En toch ontkende ik het dat ik toch echt weer te veel hooi op mijn vork had genomen. Het is toch allemaal super leuk wat ik doe nu? Ja! En ik krijg er bakken energie van, ja!

Maar deze keer kwam het (godzijdank) niet tot een volledige inzinking. Nee, het kwam eerst in de vorm van een heftige candida aanval in februari, vervolgens nog twee keer in augustus waardoor ik me verder ben gaan verdiepen in candida en het dieet ben gaan volgen. En nu dus, ondanks dat dieet toch weer langzaam met buikklachten (gelukkig zonder heftige aanval deze keer). Maar dit bracht mij wel enorm aan het twijfelen. En die twijfel leverde weer stress op. “Doe ik het wel goed? Volg ik het dieet niet streng genoeg? Ik ga toch niet weer zo’n aanval krijgen. Nee ik hoef dat biertje niet te proeven, stel je voor dat de candida acuut weer terug komt?!” Dit zijn allemaal gedachten die door mijn hoofd spookten. Stress dus! En als ik iets wel donders goed weet inmiddels is dat ik niet stressbestendig ben! En weet je, in die jaren dat ik zo worstelde op kantoor met die burn-outs begonnen ze ook vaak na zo’n candida aanval. Ik heb er zelfs ooit voor op de eerste hulp gezeten. Maar uiteraard vonden ze toen niks…

Het advies van de mesoloog was dan ook om rust te gaan creëren in mijn hoofd, lijf en leven. Leren dat genoeg genoeg is en leren vertrouwen in mezelf. Ook kreeg ik druppels om de nikkel stapeling te verminderen, jodium druppels en calcium supplementen.

En nu..

We zijn inmiddels 4 weken verder en ik ben in deze 4 weken enorm aan mezelf gaan werken. Allereerst ben ik dus gestopt met het candida dieet. Niet omdat ik er dus niet in geloof, want dat doe ik zeker wel. Alleen als het teveel stress veroorzaakt werkt het natuurlijk averechts. Stress is ook voeding voor candida namelijk en dan blijf je dus in die vicieuze cirkel hangen. En weet je dat het candida dieet ontzettend veel raak vlakken heeft met het hormoonbalans dieet? Hiervoor had ik al een aantal boeken in huis van o.a. Ralph Moorman, Rineke Dijkinga en Marjolein Dubbers. Glutenvrij wilde ik toch al blijven eten en verder eten zonder pakjes en zakjes, toegevoegde suikers en zo min mogelijk soja is niets nieuws voor me. En stukken beter vol te houden ook dan het candida dieet.

Wat ik overigens wel heel fijn vind? Dankzij het candida dieet ben ik van een glucoseverbranding af en eet ik echt alleen nog wanneer ik honger heb. Snacken deed ik al niet veel en nu eet ik dus nog maar 3-4 keer per dag. Die 4e keer is dan meestal een lekkere trek momentje en dus niet nodig maar hé, die 80/20 regel is er niet voor niets! Ik heb hierdoor veel meer energie en zit ook veel beter in mijn vel. En ik kan het iedereen aanraden om je te verdiepen in het in balans houden van je hormonen.

ik ga stoppen 3
Designed by Freepik

Selfcare

Daarnaast ben ik me meer gaan verdiepen in het fenomeen selfcare. Nu nam ik al regelmatig een extra me-time momentje maar eerlijk is eerlijk ook dan was ik met 300 dingen tegelijk bezig. Ik ben me daarom wat meer gaan verdiepen in wat manieren zijn om echt die rust in je hoofd te creëren en welke het beste bij mij passen. Mediteren is iets wat ik de afgelopen 15 jaar al regelmatig geprobeerd heb maar nooit echt is gelukt. En toch ben ik er nu weer mee begonnen. En voordat je denkt dat ik een of andere zweefteef aan het worden ben. Nee, dat ben ik niet. Ook al ben ik altijd geïnteresseerd geweest is spiritualiteit, ik ben en zal nooit een gietenwollen sokken type worden. En dat hoeft ook zeker niet. Op het Better Health Event kwam ik Hanneke tegen van Rock Your World.  Hoe zij je je spiritualiteit laten ontdekken d.m.v. edelstenen en essentiële oliën en door workshops te geven laten zien hoe je in je kracht kunt komen vind ik onwijs tof! Om niet meteen te hard van stapel te lopen en 100 dingen tegelijk te willen beginnen (hallo, ik moet juist die rust zien te creëren!) heb ik zelf wat essentiële oliën gekocht en heb ik een meditatie app gedownload. Een paar keer per week probeer ik nu te mediteren, zet dan meditatie muziek op via Spotify en zet een brandertje aan met een paar druppels essentiële olie. En dit werkt. Ik merk echt dat ik rustiger aan het worden ben, meer rust in mijn hoofd én mijn lijf begin te krijgen. Misschien vind je dit allemaal veel te zweverig maar ik kan het je echt aanraden!

Wat ik ook ben gaan doen is, podcasts beluisteren van Mister Mindset, Michael Pilarzyk. Ik weet niet of je ze wel eens beluisterd hebt maar ik ben dankzij zijn podcasts tot hele mooie inzichten gekomen. En hoewel zijn podcasts vooral gaan over het ondernemerschap en hoe je je onderneming tot een hoger level kunt tillen ben ik juist tot een inzicht gekomen dat ik helemaal niet zo’n strever ben naar succes op zakelijk gebied. En eigenlijk wist ik dat maar al te goed. Ik paste niet voor niets totaal niet in het zakenleven en stortte niet voor niets 3 keer in toen ik op kantoor werkte. Ik kwam juist tot het inzicht dat ik het wel prima vind wat ik nu doe. Ik ben heel gelukkig met mijn werk als thuishulp. Daar kan ik echt iets voor iemand betekenen, heb ik 0,0 last van stress, hoef ik niet gehaast te werken en ik heb geen last van groepsdruk, deadlines en roddelende collega’s. Is dit mijn droombaan voor de rest van leven? Misschien niet helemaal, maar de combinatie met mijn blog en interesse in voeding en gezondheid kan ik wel volhouden naast deze baan. En daar word ik juist zo gelukkig van!

Stoppen met mijn praktijk

Nog iets waar ik mee ga stoppen is, energie steken in mijn praktijk. Waarom? Omdat ik geen drie ballen tegelijk in de lucht kan houden. Toen ik stopte met mijn kantoorbaan was het plan om te gaan werken als thuishulp en daarnaast een praktijk starten. Echter, had ik niet ingecalculeerd dat mijn blog zo goed zou gaan lopen. En laat mijn blog nu mijn meest favoriete bezigheid zijn, mijn hobby, mijn passie! En dat is mijn praktijk toch niet helemaal. Althans, nu niet. Ja, ik vind het onwijs leuk om mensen te mogen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Maar vooropgesteld, ik ben al deze opleidingen en cursussen in eerste instantie voor mijn eigen gezondheid gaan volgen. Omdat ik zelf al jaren kamp met allerlei gezondheidsklachten. Daardoor is mijn passie voor gezonde voeding en leefstijl ontstaan en wil ik er het liefst zoveel mogelijk van weten. Wil dit zeggen dat ik nu ook stop met doorleren? Nee dus! Zoals ik al zei, start in in januari met een nieuwe cursus, namelijk orthomoleculair voedingsadviseur. Hiervan wil ik de eerste 2 niveaus gaan halen. En als ik daarmee klaar ben, zijn we weer een jaar verder. En dus ben ik ook weer een jaartje ouder. En dan komt het volgende om de hoek kijken….

ik ga stoppen 2
Mensen vectoren designed by Freepik

Huisje, boompje en dan hopelijk baby…

Ik steek nooit onder stoelen of banken dat ik een grote kinderwens heb. Maar vergeet niet dat ik geen 25 meer ben. Nope.. ik ben inmiddels al weer bijna 34 (om precies te zijn over 2 weken en 2 dagen!). En als iets niet in de weg mag staan van mijn kinderwens dan is het wel stress. Vandaar dus ook mijn besluit om me het komende jaar alleen nog te gaan focussen op het maken van meer uren per week op mijn werk, want we willen eind volgend jaar een huis gaan kopen samen. Daarnaast mijn blog, want dit blijft nog steeds een van de leukste dingen in mijn leven! En dan nog mijn nieuwe studie. 

Dit wil overigens niet zeggen dat ik nooit meer iets met mijn praktijk en coaching ga doen. Nee het plan is wel om dat er bij te blijven doen maar ik ga niet actief op zoek naar cliënten, ga mezelf niet promoten of iets dergelijks (vind dat sowieso best een dingetje, jezelf verkopen). Maar hoe en wat verder, dat zie ik later wel weer.

Even terug komend op het huisje, boompje baby verhaal. Ik ben nu meer vastbesloten dan ooit om mijn stresslevels aan te pakken. Want als we aan kinderen willen gaan beginnen wil ik niet dat mijn stresslevels invloed hebben op mijn hormoonhuishouding. Helaas heb ik rondom mij al genoeg problemen gezien en ik hoop dit te kunnen voorkomen door nu te focussen op rust in mijn hoofd en lijf.

Want mijn droom is, om samen met mijn vriend Michel én onze 3 katten een fijn huisje te vinden en dan eindelijk te kunnen gaan settelen. Klinkt misschien kneuterig of burgerlijk maar ik denk dat ik dat wel verdiend heb na al die jaren. En ik kijk er ontzettend naar uit! Michael Pilarzyk leert je in zijn podcasts om je succes te visualiseren en wat er bij mij dus naar boven kwam is dit. Huisje.. boompje.. baby. En ja, dit wist ik eigenlijk al die tijd al wel, ik zag het alleen even niet meer zo goed voor me…

Sorry, het is een beetje een lang verhaal geworden. Dat komt ook wel omdat ik het eerder nog niet wilde delen. Ik was er nog niet helemaal klaar voor denk ik en zat nog midden in deze ontdekkingsreis. En ik ben er nog niet. Sowieso heb ik over 4 weken een nieuwe afspraak bij de mesoloog. Ik ben heel benieuwd wat er dan uit de EFD test komt. En hoe het dan staat met mijn schildklier en stresslevels.

Ook heb ik je nog lang niet al mijn selfcare methodes verteld. Dit ga ik aankomend weekend doen via stories en IG TV in samenwerking met Love Beets. Ja, ik ga een soort van vloggen, haha! Anders moet je weer zo’n hele lap tekst gaan zitten lezen en dat wil ik je niet aan doen. 😉 Dus houd mijn Instagram stories en IG TV en Facebook verhaal in de gaten aankomend weekend als je benieuw bent naar mijn selfcare tips!

Kortingscode

En ik heb ook nog een heel leuk extraatje voor je! Lieve Merel van lifestyle blog, Healthy Wanderlust start op maandag 26 november een 7 daagse zelfliefde cursus op Instagram. In die 7 dagen gaat Merel je leren meer zelfliefde te ontwikkelen en toe te passen. Ze gaat je leren hoe je echt naar je je lichaam leert te luisteren, en voelen wat je lichaam aangeeft. Je leest er meer over op haar website via deze link. En daar kun je je ook gelijk aanmelden. De kosten van de cursus zijn slechts €10,95 en met de code: MeerzelfliefdexManon krijg je 10% korting op je ticket! Uiteraard doe ik ook mee met de cursus want ik ben er ook nog niet helemaal en kan Merels hulp goed gebruiken.

 

Geef een reactie