Close
Glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes!

Glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes!

You can’t take away my pancakes! Ja dat candida dieet is zo slecht nog niet hoor. Ik bedoel, als je nog steeds pannenkoeken kunt eten dan valt er niets te klagen toch? Juist, niets nee! En deze glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes zijn ook nog eens vegan! Maar je kunt ze ook maken met ei als je wilt. 

Ik gebruikte rijstmeel voor deze glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes, of nou ja op het pak staat rijst proteïne, maar dat is eigenlijk gewoon gemalen volkorenrijst oftewel, meel. Het staat al enige tijd in mijn kast maar ik heb het pas één keer eerder gebruikt voor een recept dat de blog niet gehaald heeft. Ik was dus ook een beetje bang dat dit recept zou mislukken of niet lekker zou zijn maar ik ben inmiddels meer gewend aan glutenvrije melen.

Waarom je hier aan moet wennen? Omdat glutenvrij meel niet dezelfde eigenschappen heeft als glutenrijk meel. Gluten zorgen voor een bepaalde elasticiteit die glutenvrij meel niet heeft. Maar die elasticiteit is juist wat het lastig maakt voor onze darmen om te ze verteren. Ik las laatst dat de tarwe van nu zover veredeld is, oftewel gemanipuleerd, dat het de elasticiteit van behanglijm bevat. Klinkt dat als iets wat je graag in je lichaam wilt hebben? Voor mij in ieder geval niet! En dus neem ik het graag voor lief dat glutenvrije baksels dus wat anders smaken of van structuur zijn dan glutenrijke baksels. Desalniettemin kun je het rijstmeel vervangen voor elk ander (glutenvrij) meel dat je maar wilt. Kies je toch voor een meel dat gluten bevat, kies dan wel liever voor volkoren speltmeel.

Om het recept candidaproof te houden zul je in fase 1 van het dieet wel voor rijstmeel moeten kiezen, of eventueel kikkererwtenmeel. Ook kun je de stevia suiker in het recept dan niet vervangen voor een andere vorm van suiker én kun je geen gezoete sojamelk gebruiken. Ook kun je de appelazijn niet vervangen voor gewone azijn. De frambozen mag je eventueel vervangen voor elk ander zuur fruit, zoals bijvoorbeeld bramen, blauwe bessen of groene appel. Volg je het candida dieet niet dan mag je zelf weten wat je doet. 😉

En wil je een ei gebruiken dan kun je de appelazijn weglaten. Klop het ei dan met de melk,  dit hoef je dan niet even te laten staan alvorens het te mengen met het meelmengsel.

glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes 2

Voor 2 porties heb je nodig:

Toppings:

  • Frambozen, vers of bevroren
  • kokosrasp

Zo maak je de glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes:

Meng de azijn met de sojamelk en klop dit even goed door dat het wat luchtiger wordt. Ik gebruik hiervoor mijn melkopschuimertje maar met een garde kan het ook. Laat het mengsel 5-10 staan. Nu gaat het wat indikken.

Meng de droge ingrediënten met elkaar. Roer met een garde het melkmengsel door het meel en voeg de kokosolie toe. Je krijgt nu een heel luchtig beslag.

Verwarm een beetje (kokos)olie in een koekenpan met goede antiaanbaklaag. Schep met een lepel kleine hoopjes van het beslag in de pan. Wacht tot er belletjes aan de bovenkant van de pannenkoekjes komen en draai ze dan om. Bak nog even aan de andere kant. Ga zo door tot het beslag op is.

Top de pannenkoekjes af met bovengenoemde toppings of wat je lekker vind.

Enjoy! 😃

Liefs Manon kers

Ga jij deze glutenvrije eiwitrijke pannenkoekjes maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

Geef een reactie