Close
20 self love tips die ik toepas

20 self love tips die ik toepas

In samenwerking met Love Beets deelde ik afgelopen zaterdag mijn self love tips via Insta stories en IG TV. Om je niet te overladen met 20 tips, deelde ik gedurende de dag steeds een aantal tips via IG TV én ik deelde ook nog een van mijn favoriete recepten met de babybietjes van Love Beets. Voor wie mijn self love tips liever leest in plaatst van bekijkt op IG TV, deel ik ze nu ook nog even hier op de blog.

Self love tip 1

Een van mijn favoriete manieren om even alles los te laten is lekker hard mijn favoriete muziek op te zetten. Lekker mee dansen en mee blèren geeft mij altijd zo’n ontspannen en happy gevoel. Alles wat ik daarna ga doen gaat dan ook vele malen sneller en beter.

Self love tip 2

Doe een kleine taak van je to-do lijstje waardoor je het gevoel krijgt dat je productief bezig bent geweest. Bijvoorbeeld die berg afwas, kost echt niet meer dan 15 minuutjes, of de was opvouwen die al een paar dagen ligt te wachten opgeruimd te worden. Het gevoel dat je daarna hebt is zoveel waard! En je pakt dan ook weer makkelijker door om andere taken af te handelen.

Self love tip 3

Deze tip sluit mooi aan op de vorige, zorg dat je huis en/of je werkplek opgeruimd is. Ik zeg altijd, rommel in je huis is rommel in je hoofd. En een opgeruimde plek werkt veel prettiger en het kost je hooguit een paar minuutjes om alles even op te ruimen.

Self love tip 4

Duik de keuken in om iets te bakken! Dit geeft mij altijd een instant happy feeling!

Mijn self love tips 2
Designed by Freepik

Self love tip 5

Zet je favoriete serie of film op! Mijn all time favorites zijn o.a. Friends, Seks and the City, Desperate Housewives en qua films; Ratatouille, Julie & Julia, de Twilight films en Bridget Jones. Waarom ik graag films en series kijk die ik al 10 keer gezien heb? Omdat ik weet hoe ze aflopen en op dagen dat ik veel aan mijn hoofd heb vind ik dat een extra troostend gevoel geven.

Self love tip 6

Spreek af met je vriendinnen. Kletsen met je vriendin(nen) werkt therapeutisch en het is altijd fijn om met mensen te zijn die van je houden.

Self love tip 7

Step out of your comfort zone. Dwing jezelf om af en toe iets te doen wat je normaal gesproken niet zo snel zou doen. Ik ben bijvoorbeeld afgelopen zomer pas voor het eerst alleen naar het park gegaan om daar lekker in de zon te kunnen liggen en te lezen. Wij hebben namelijk geen buiten dus dat mis ik enorm. En ik ga af en toe alleen een wandelingetje maken, iets waar ik mezelf heel lang niet toe kon zetten. Met behulp van de app Imagine Run kun je heel makkelijk kiezen uit 3 verschillende routes om te lopen. En het feit dat ik afgelopen zaterdag aan het vloggen was was voor mij ook een flinke stap out of my comfort zone!

Self love tip 8

Luister podcasts die je inspireren en motiveren. Dit heeft mij, zoals je in mijn blog van afgelopen maandag al kon lezen, enorm gemotiveerd om bepaalde keuzes te maken!

Self love tip 9

Verdiep je in mediteren. Ik gebruik hiervoor de app Meditation Moments van Mister Mindset, Michael Pilarzyk en de app Headspace. Je hoeft echt niet perse elke dag te mediteren om meer rust in je hoofd en lijf te ervaren. Je kunt ook een paar keer per week even een rust momentje pakken om mee te beginnen. Hoe vaker je het doet hoe vaker je het uiteindelijk vanzelf gaat doen.

mijn self love tips 3
Designed by Freepik

Self love tip 10

Ga wandelen! Ik doe niets liever dan lekker wandelen, het liefst in het bos! En het allerliefst samen met een vriendin. Zo kun je lekker bijkletsen, je bent in beweging en je bent lekker buiten. En weet je dat je ook makkelijker praat als je aan het wandelen bent dan wanneer je tegenover iemand aan tafel gaat zitten? Wandeltherapie is niet voor niets een hype!

Self love tip 11

Zet je tv uit en ga een boek lezen. Ik lees heel graag, dat weet je waarschijnlijk wel. En of je nu een kookboek aandachtig leest, een roman of een informatief boek dat maakt niet uit. Het werkt heel rustgevend voor je geest om eens een boek te lezen i.p.v. gedachteloos naar de tv te zitten staren.

Self love tip 12

Zet een kop rustgevende kruidenthee en ga er even lekker voor zitten, eventueel met dat boek erbij. Of als je weinig tijd hebt alleen even je eigen gedachten en die kop thee. Citroenmelisse, kamille, valeriaan, lavendel en munt hebben allen een rustgevende werking. Door even de tijd te nemen om je kop thee rustig en mindful op te drinken ontspant je lichaam en geest.

Self love tip 13

Plan bewust quality time in met je lover. Je hebt altijd wel een of misschien meerdere avonden dat je ‘s avonds samen op de bank hangt. Maar hoeveel aandacht heb je dan echt voor elkaar? Waarschijnlijk ben je beide moe van een lange dag werken of zit je de halve avond op je telefoon. Dit is geen quality time samen. Plan een dag of avond in om echt even samen iets leuks te doen. Dit kan een wandeling zijn of samen uit eten. Als je maar 1-op-1 aandacht hebt voor elkaar. In je relatie zou je je volledig jezelf moeten kunnen zijn en praten met je partner zou je dan ook rust moeten geven.

Mijn self love tips 4
Designed by Pikisuperstar

Self love tip 14

Verdiep je eens in essentiële oliën. Als je moeite hebt om rust te creëren in je hoofd kan geur je daar zeker bij helpen. Laat je desnoods informeren bij een natuurwinkel als je niet goed weet wat je lekker vind of niet kunt kiezen. Ik zet graag een brandertje aan als ik aan het bloggen ben bijvoorbeeld maar ook als ik een boek aan het lezen ben. Via IG TV laat ik je een aantal oliën zien die ik gebruik.

Self love tip 15

Een voor de hand liggende tip is een dagje naar de sauna. Ik doe het te weinig maar vind het echt heerlijk!!! Na een sauna dagje ben ik altijd helemaal zen. Of laat je eens lekker masseren. Op sites als social deal of Groupon vind je ook regelmatig leuke acties als je wat wilt besparen of het eerst eens wilt uitproberen zonder veel geld kwijt te hoeven zijn.

Self love tip 16

Een iets meer low budget tip, aansluitend op de vorige is Flowee. Flowee is een spijkermat. Ik heb Flowee al zo’n 6-7 jaar in huis en als ik echt aan het einde van mijn latijn ben pak ik hem er eens bij. Het klinkt misschien een beetje eng maar het is een moderne versie van een spijkermat. De spijkermat, ook wel bekend als acupressuurmat, zorgt ervoor dat er verschillende drukpunten in het lichaam geactiveerd worden. Ook wordt door het gebruik van de mat de doorbloeding gestimuleerd en maakt het lichaam 2 gelukshormonen (Endorfine & Oxytocine) aan die zorgen voor extra ontspanning.

Self love tip 17

Een nog goedkopere tip is knuffelen! Tijdens het knuffelen maakt je huid contact met iemand anders. De zenuwen staan in verbinding met onze hersenen, die hierdoor vervolgens oxytocine produceren. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je een prettig en gelukkig gevoel krijgt, net als wanneer je verliefd bent. Het hormoon zorgt er ook voor dat je door regelmatig te knuffelen gezonder bent dan mensen die dit minder vaak doen. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk. Je slaapt er zelfs beter door, doordat het stofje je rustig maakt. Het verlaagt tegelijkertijd de productie van stresshormoon cortisol. Daardoor ben je beter in staat om te vertrouwen en je veilig, comfortabel en verbonden te voelen. Je schijnt er zelfs guller van te worden en het geeft een boost aan je immuunsysteem! Het maakt overigens niet uit met wie of wat je knuffelt. Knuffel dus ook vooral lekker veel met je kat of hond!

Self love tip 18

Schrijf elke dag 3 dingen op waar je blij of gelukkig van werd die dag. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, van een dikke knuffel met je vriend bijvoorbeeld tot een nieuwe baan, van een glimlach van een vreemde tot een fijn gesprek met een vriend of vriendin. Omschrijf ook kort wat voor gevoel het je gaf of waarom je er vrolijk van werd. Doe dit elke avond voordat je gaat slapen. Je kunt het in een boekje opschrijven of gebruik een app die je elke dag herinnert. Ik gebruik zelf de app Delightful. Door elke dag (voor tenminste 21 dagen) dit te doen train je jezelf om te focussen op de kleine dingen in het leven. Hierdoor creëer je een positieve mindset en leer je te focussen op de positieve kanten van gebeurtenissen i.p.v. negatieve gebeurtenissen. Door dit voordat je gaat slapen te doen ben je ook nog eens minder geneigd om piekerend in slaap te vallen. En hoe vervelend een dag ook kan zijn soms, er is altijd wel iets positief te vinden.

Self love tip 19

Eet gezond! Door gezond te eten ben je extra lief voor jezelf want je lijf wordt hier uitermate happy van! En is je lijf happy dan ben jij dat ook! Voor de hand liggend misschien maar het is echt zo. Natuurlijk mag je wel eens snoepen maar houd de 80/20 (of beter zelfs de 85/15) regel aan. Een overload aan suiker maakt je alleen maar moe en depressief. Ja dat is echt zo. Zit je dus in een dipje, maak dan een lekker gezond maaltje i.p.v. naar de snoeppot te grijpen. Je krijgt er niet alleen een fijn gevoel van omdat je goed voor jezelf zorgt, het voed ook letterlijk je lijf en geest.

Mijn self love tips 5
Designed by Rawpixel.com

Self love tip 20

Aansluitend op de vorige tip, zet eens wat vaker bietjes op het menu! Ik ben er echt gek op! Van kleins af aan al en je kunt er zo ontzettend veel kanten mee op! En wist je dat Bietjes rijk zijn aan vezels? Vezels zijn uitermate belangrijk voor een gezonde darmflora want ze zijn voeding voor je darmbacteriën. En als iets belangrijk is is het wel de gezondheid van je darmen! Want wist je dat een slechte darmfunctie zelfs een depressie kan veroorzaken? Helaas heb ik daar maar al te veel ervaring mee. Op mijn 18e was ik dan ook zwaar depressief en kampte toen al een aantal jaar met darmklachten. De jaren die volgden met meerdere burn-outs gingen ook hand in hand met mijn darmklachten. Daarom leg ik de nadruk ook zo op de gezondheid van mijn darmen. Fijn dus dat bietjes daar aan bij kunnen dragen!

Naast vezels bevatten bietjes ook veel kalium en nitraat. Beide hebben een gunstig effect op hart en bloedvaten. En ben je nu niet zo’n fan van de smaak van bietjes, dan heb ik een heel lekker smoothie recept voor je waardoor je de bietjes niet zo heftig proeft en je toch kunt genieten van de gezondheidsvoordelen. En ben je nu net zo gek op bietjes als ik, hier vind je een aantal recepten met rode biet!

quinoa rode biet salade

Probeer ook eens deze simpele quinoa salade met rode biet.

Voor 1 persoon heb je nodig:

  • 60 gram quinoa, gekookt
  • 1 bakje balsamico babybietjes, deze zijn al in partjes gesneden
  • handje rucola
  • handje pecannoten
  • 2-3 schijfjes zachte geitenkaas, verkruimeld
  • handje granaatappel pitjes
  • 1-2 tl harissa
  • 1 EL extra vierge olijfolie

Zo maak je de salade:

Gooi alle ingrediënten in een kom en mix alles goed door elkaar.

Enjoy! 😃

Geef een reactie