Close

Avocado!

 

avocado

De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. Rijp is een avocado zacht als boter. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. Maar dit is wel gezond vet!

Vitaminen

Een avocado zit boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen.

Goede vetten en vezels

Naast vitaminen bevat de avocado ook veel oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden. Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

Opname voedingsstoffen

Daarnaast zitten ze niet alleen boordevol voedingsstoffen, avocado’s helpen ook voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg een avocado toe aan je salade en zo krijg je ongemerkt veel meer voedingsstoffen binnen.

Eiwit

Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat een avocado vezels bevat. Als je minder vlees wilt eten, of kiest voor een vegetarische of veganistische levensstijl, voeg dan avocado’s toe aan je menu.

Werkt ontstekingsremmend

De combinatie van voedingsstoffen in de avocado werkt ontstekingsremmend. Avocado’s helpen om artrose en reuma te voorkomen of verminderen. Avocado wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere schoonheidsproducten.

Waar let je op bij het kopen van een avocado?

Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan. En als je het steeltje verwijderd is het “naveltje” groenig van kleur. Is deze bruin dan is de avocado niet meer goed, overrijp.

Hoe bewaar je de avocado?

Bewaar avocado’s niet in de koelkast, dan bederven ze omdat dit hun narijping verstoort. Op een koele plaats (12-15 C) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was). Wil je de rijping van een avocado juist versnellen? Stop ‘m dan met een appel, peer of banaan in een plastic zak. Deze vruchten geven ethyleengas af wat de rijping van de avocado bevordert.

Wat kun je allemaal met een avocado doen?

  • halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of tonijnsalade
  • Op brood, rijstwafels, crackers smeren of in plakjes. Super lekker in combinatie met geitenkaas bijvoorbeeld!
  • In blokjes door een salade
  • door de pasta als saus, heerlijk romig!
  • in soep: bijvoorbeeld spinazie soep
  • guacamole van maken
  • in sapjes of smoothies verwerken
  • gezonde chocolademousse van maken (ja echt!)
  • gezichts- of haar masker van maken

Zo zie je maar, ook de avocado is een echte superfood!

1 thought on “Avocado!

Geef een reactie