Close
Matcha latte + kortingscode!

Matcha latte + kortingscode!

Ik ben dol op een lekkere latte! Maar wel alle lattes zonder koffie. 😁 Zoals een matcha latte. Velen malen gezonder dan koffie en wat mij betreft ook veel lekkerder!

Je kan tegenwoordig op elke hoek van de straat bijna wel een lekkere matcha latte scoren wat natuurlijk fantastisch is, maar je maakt het net zo gemakkelijk thuis! Bij KoRo heb je de keuze uit twee verschillende varianten matcha, matcha yujin en mizu.

Waaraan herken je goede matcha?

Als algemene (maar niet complete!) maatstaf geldt: Hoe intenser groen de Matcha, hoe beter de kwaliteit is.

matcha herkennen kleur

De snelste manier om de kwaliteit van een bepaalde Matcha thee te bepalen – nog voor het proeven – is aan de kleur. Goede Matcha is groen. Intens groen! Minder goede Matcha heeft daarentegen een fletse, licht groene kleur, en Matcha van nog mindere kwaliteit heeft soms zelfs een bruin/gelige tint. De kleur wordt veroorzaakt door de mate van aanwezigheid van chlorofyl in de bladeren: een van de vele voedingsstoffen die Matcha rijk is. Van chlorofyl wordt ontzettend veel aangemaakt omdat de theeplanten voor een deel van hun groeiperiode speciaal in de schaduw worden gekweekt. Om dan toch genoeg zonlicht op te vangen gaat de plant daardoor in “overdrive”, met als gevolg dat het ontzettend veel extra chlorofyl aanmaakt, met hoge concentraties tot gevolg. En dat vind je terug in de Matcha. Meer chlorofyl zorgt voor een intens groene en (meestal) hoog kwalitatieve Matcha.

De Geur

De geur is het tweede element waaraan je Matcha nog voor het proeven kunt beoordelen, en die vaak veel zegt over de kwaliteit. Goede kwaliteit Matcha ruikt heerlijk zoet met bijzondere ondertonen. De geur van goede Matcha komt door de combinatie van de vele aminozuren, en door het bedekt laten groeien van de theeplant voor de oogst. Matcha van minder goede kwaliteit ruikt vaak sterk planterig en soms zelfs rokerig. En mist de aangename ondertonen die wel voorkomen in Matcha van betere kwaliteit.

De Textuur

Matcha moet zijdezacht aanvoelen tussen je vingers. Zoals oogschaduw of babypoeder. Hoe beter de kwaliteit, hoe fijner het poeder. Ceremonieel Matcha is gemiddeld maar 5 micrometer (μm) dik. De jongste en hoogste kwaliteit theeblaadjes die voor hoge kwaliteit Matcha worden gebruikt zijn erg zacht en delicaat van structuur, en kunnen daardoor veel fijner gemalen worden. Oudere theebladeren – en die van mindere kwaliteit – zijn daarentegen iets leer-achtiger van structuur. Het poeder voelt daardoor wat grover aan tussen je vingers, omdat het minder fijn gemalen kan worden.

Bron: Leon van Rijswijk

De smaak

Er zijn verschillende soorten matcha, deze soorten hangen af van de pluktijd van de theebladeren. Het betekent niet dat het verschil in kwaliteit slechter of beter is. Het betekent wel dat niet alle soorten geschikt zijn om thee van te zetten.

matcha latte

Ceremoniële matcha

Dit is de hoogste kwaliteit matcha die er is. Het wordt gemaakt van de eerste pluk tencha (de theebladeren). Omdat dit gemaakt wordt van de eerste pluk zijn de jonge theebladeren zoet en romig van smaak. Bij deze soort zal je dan ook geen bittere smaak proeven. Deze ceremoniële variant is daarom ook geschikt om te drinken als thee.

Blending matcha

Deze soort is gemaakt van de tweede pluk. Hierdoor is deze iets sterker van smaak dan de ceremoniële. Deze soort wordt daarom vaak gebruikt om te ‘blenden’. Zodra dit geblend wordt komt de smaak beter naar voren in de gemixte dranken.

Culinaire matcha

Deze soort is gemaakt van de derde pluk. Hierdoor is deze nog sterker en bitter van smaak. Het wordt niet gebruikt om puur te drinken, maar wordt vaak gebruikt om mee te bakken en te koken.

De nasmaak

De nasmaak van een kwalitatief goede matcha toont ook aan of je de goede soort hebt. De nasmaak moet namelijk ook zoet zijn en enkele minuten blijven hangen. Wanneer de nasmaak ook bitter of bijna niet aanwezig is, kan dit een teken zijn van slechte kwaliteit.

Waar komt matcha vandaan?

Matcha komt van een select groepje elite boeren in Japan. Matcha uit andere landen is niet volgens de traditionele methodes geteeld en van mindere kwaliteit.

Is matcha thee gezond?

Matcha bevat tot 20 keer meer antioxidanten dan de al zeer gezonde bosbessen. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen virussen en veroudering. Bovendien geeft het je metabolisme een boost waardoor je sneller vet verliest.

matcha latte

Matcha Mizu van KoRo

Matcha Mizu van KoRo is dus een culinaire matcha soort en dus ideaal om lattes mee te maken en om te verwerken in de keuken. Denk aan matcha repen, blissballs of een matcha smoothie.

Kortingscode

UPDATE Helaas werk ik sinds juni 2022 niet meer samen met KoRo waardoor mijn kortingscode niet mee-eters geldig is. Maar Check vooral het account van KoRo op Instagram want er zijn nog verschillende bloggers/influencers die een geldige kortingscode hebben. Heb jij al geshopt bij KoRo? Bijna alle producten zijn biologisch, zo ook deze heerlijke matcha! Klik HIER om te shoppen.

Bamboo lepel en Chasen

En hoe maak je dan een goede matcha latte?

Dat is eigenlijk heel simpel, je hebt alleen wel een chasen (bamboe matcha klopper) nodig of een handmatige melkopschuimer, je weet wel, zo’n ding op batterijen. Hiermee klop je de matcha namelijk op waardoor de matcha een mooie schuimkraag krijgt en volledig oplost in het warme water. Daarna schenk je er nog opgeklopte (plantaardige) melk naar keuze bij. Et voilá! Klaar is je heerlijke matcha latte.

Voor 1 matcha latte heb je nodig:

  • 1/2 tl Matcha mizu
  • 50-100 ml water van 75-80 graden (hoeveelheid afhankelijk van de mok/glas wat je gebruikt)
  • 125 ml (ongezoete) plantaardige melk
  • Honing, Syrup gold of stevia druppels naar smaak

Zo maak je het:

Doe de matcha in een mok of hoog glas en voeg voor een mok 50 ml en voor een hoog glas 100 ml water van 75-80 °C toe. Klop het geheel goed door met een chasen of handopschuimer tot de matcha goed opgelost en schuimend is, er ontstaat op de matcha ook een schuimlaagje hoe langer je het opklopt.

Klop de melk, gezoet met zoetstof naar keuze schuimig en voeg dit toe aan de matcha. En klaar is je matcha latte!

Enjoy! 😃

Liefs Manon radijs

Ga jij deze Matcha latte maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

Matcha latte

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de KoRo. Ondanks dat ik de producten gratis ontvang om te proberen deel ik altijd uitsluitend mijn eigen mening. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie