Close

Courgette!

courgette-babyfood

De courgette is familie van de komkommer en heeft een zachte, neutrale smaak. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. Hij zit boordevol vitamine C, in 100 gram courgette zit maar liefst 28% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid!

Eén portie courgette van 150 gram levert slechts 50 calorieën, terwijl het toch een grote hoeveelheid vezels bevat. Als de groente nog jong is zijn de vezels zachter. Een aanrader dus als je, net als ik, een gevoelig spijsverteringsstelsel hebt.

Zijn pluspunten zijn dus:

  • hij is licht verteerbaar
  • hij zit boordevol vezels en mineralen
  • hij is makkelijk te verwerken in vele gerechten

Courgettes zijn als verse groente bijna onverslaanbaar als het aankomt op het hoge gehalte aan mineralen. Ze zijn rijk aan kalium en arm aan natrium. Bevatten veel magnesium, vitamine B1 en met name veel vitamine B9. Hierdoor hebben ze een bloeddrukverlagend effect en helpen ze bij de preventie of bij de behandeling van hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat vitamine B9, ook wel foliumzuur genoemd, vrouwen beschermt tegen darmkanker. Ook verkleint het slikken van extra foliumzuur de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Lekker eten dus tijdens je zwangerschap!

Daarnaast zijn courgettes beter voor de ogen dan wortels. dit komt door de luteïne en zeaxanthine. Deze twee stoffen voorkomen grauwe staar.

Voor diabeten:

Een courgette is goed voor mensen met diabetus mellitus of suikerziekte. Het bevat vrijwel alle vitaminen van het B-complex en zink, magnesium, vezels en het anmino-alcohol choline. Dit doet het stofwisselingsproces van suikers in de maag beter verlopen.Het bloedsuikerniveau krijgt minder pieken en dalen en dat is goed nieuws voor diabetici.

Bakken of stomen?

Met een courgette kun je de voedingswaarde van een gerecht flink opkrikken, zonder de calorieteller te laten stijgen. Om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen te behouden, kun je de groente het beste stomen of stoven.

Let hier op in de winkel:

  • het steeltje mag niet bruin verkleurd zijn
  • kleine beschadigingen
  • Bewaren bij 12 graden (niet in de koelkast)

Daarnaast is de courgette lang houdbaar, tot wel een week. Hij wordt dan alleen maar rijper en krijgt zodoende meer smaak.

En omdat hij zo gezond en veelzijdig is, is de courgette een van mijn favoriete groenten!

Geef een reactie