De zoete aardappel, oftewel de bataat is echt een superfood! Hij is gezond, lekker en het vult ook nog eens goed.
De bataat bevat veel voedingsvezels en vitamines. Vitamine A, B6 en C zijn ruim vertegenwoordigd en de zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium. Bataat bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol. De antioxidanten in zoete aardappel zouden een gunstige werking hebben bij het voorkomen van ziektes als kanker. Het antioxidant betacaroteen en vitamine A beschermen je huid tegen U.V.-schade die huidveroudering veroorzaakt.
De grote hoeveelheid voedingsvezels zorgen voor een trage verbranding van de koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt. De zoete aardappel bevat veel complexe koolhydraten. Deze hebben een lage glycemische index van 35 (geschild, gekookt).
De antioxidanten in bataat bestaan uit stofjes als adiponectine in combinatie met lectine. Deze stofjes kunnen het afvallen bevorderen. Ze helpen bij de energiebehoefte door vet af te breken wat in de lichaamscellen ligt opgeslagen.
Zoete aardappelen en suikerziekte
Goed nieuws dus ook voor mensen met suikerziekte (diabetes type 2), of mensen die willen en moeten minderen met hun suiker-inname. Een suikerpatiënt is genoodzaakt om minder snelle koolhydraten te eten om de suikerspiegel beter te kunnen reguleren. De suikers die je lichaam uit de vezelrijke bataat haalt worden pas verteerd in je dikke darm, en niet zoals de meeste (snelle) suikers in de hoger gelegen spijsverteringsorganen. Dit is mede de reden dat je suikerspiegel niet zo schommelt bij het eten van bataat.
Een andere reden dat mensen met diabetes type 2 baat kunnen hebben bij bataat is dat er in de zoete aardappel stofjes voorkomen die het eerder genoemde adiponectine-gehalte kunnen verhogen. Dit eiwithormoon zorgt voor een betere en gereguleerde aanmaak en afbraak van insuline. Het adiponectine-gehalte is bij mensen met diabetes vaak te laag.
Het eten van zoete aardappel kan ook een gunstige invloed hebben bij de strijd tegen depressies, mede door datzelfde eiwithormoon adiponectine. Mensen met diabetes type 2 hebben tweemaal zo vaak last van een depressie. Dat komt omdat veel stofjes (waaronder hormonen) in het lichaam ontregeld zijn die ook een rol spelen bij de gemoedstoestand.
De zoete aardappel is glutenvrij maar je kunt er wel winderig van worden…
De zoete aardappel past in een glutenvrij dieet, net als de gewone aardappel. Let er natuurlijk wel op waarmee je de bataat marineert. Olijfolie of kokosolie is bijvoorbeeld prima geschikt hiervoor.
Het zoete in de bataat komt van de zoetsmakende raffinose die in de koolhydraten voorkomt. De raffinose in de koolhydraten beschermt de zoete aardappel tegen kou en droogte. Elke soort bataat bevat weer een andere hoeveelheid raffinose. De ene zoete aardappel smaakt daarom ook zoeter dan de andere soort. Raffinose kan overigens wel winderigheid veroorzaken. Wellicht handig om het juiste moment te kiezen om de bataat te eten. 😉
Wat kun je allemaal met de zoete aardappel?
- koken, net als een gewone aardappel ongeveer 15-20 minuten
- poffen, bijvoorbeerld op de barbecue
- je kunt er puree van maken en er groenten naar keuze door stampen
- in soep verwerken
- in sapjes of smoothies verwerken
- in gebak verwerken
- door salades, rijst, couscous
- en natuurlijk frietjes van maken, mijn favoriet 😉
Hoe bewaar je de zoete aardappel?
Je kunt de zoete aardappel het beste bewaren buiten de koelkast, in een donkere droge ruimte van ongeveer 15 graden. Ze blijven dan een week tot 2 weken goed. Als je de (gave!) aardappelen per stuk in krantenpapier verpakt en er een appel bij legt, blijven ze langer goed en gaan ze niet spruiten. Als er eenmaal rotte plekjes op of in de aardappel verschijnen, dan kun je die beter weggooien.
In de koelkast is het te koud voor de bataten. Dan bestaat de kans dat ze snel gaan rotten, in tegenstelling tot de gewone aardappel. Na het koken kun je de aardappels wel in de koelkast of vriezer bewaren, in een diepvriesbakje/zakje.
Nou als dit geen superfood is weet ik het ook niet meer! 😀