Close
Roze suikervrije merenguekrans! 

Roze suikervrije merenguekrans! 

Deze maand daagde Albert Heijn zijn #vriendenvanah uit om een merengue kerstkrans te maken! Nu had ik nog nooit een merengue gemaakt en toen ik las dat hij zeker een uur of 4 in de oven moest zonk de moed mij een beetje in de schoenen. En ik zag er ook tegenop omdat een merengue alles behalve gezond is door al de suiker die er in gaat! En zonder suiker is zo’n merengue niet te bakken. Althans dat dacht ik… Want het is mij toch gelukt een suikervrije variant te bakken! En is hij niet onwijs mooi geworden? Mijn roze suikervrije merenguekrans!?

Hoe ik dat voor elkaar gekregen heb? Heel simpel! Door de suiker te vervangen door stevia suiker! Wat een geweldig product is dat toch! En ik wilde niet alleen een suikervrije variant maken, nee, ik wilde hem ook nog eens vegan maken! Ook wilde ik geen witte maken want het is natuurlijk een challenge en dan wil ik natuurlijk wel een beetje opvallen tussen al de mooie creaties van mijn collega AH vrienden! En dus heb ik rood kleurstofpoeder gebruikt, dit wordt gemaakt van bieten. En ja, hoe leuk is het dan om er een mooie hartvorm van te maken in plaats van een ronde krans! 😀

Aquafaba

Maar hoe maak je een merengue zonder eiwitten? Dat is echt super simpel!! Namelijk met…. Aquafaba!

Aquawatta?! Let me explain. De term “aquafaba” verwijst naar de vloeistof van het koken van peulvruchten, net als de vloeistof in een blikje kikkererwten of vloeistof uit het koken van gedroogde bonen na het weken. De vloeistof komt zeer dichtbij de consistentie van ruw eiwit. En kan dus ook als zodanig worden gebruikt. Dit maakt deze vloeistof plots een kostbaar goedje wat ter vervanging kan worden gebruikt voor eiwitten.

Aquafaba is per toeval ontdekt, door diverse personen. Hoe het biochemisch precies werkt is nog niet goed wetenschappelijk onderbouwd. Wat duidelijk is, is dat de eiwitten en zetmelen in de aquafaba sterk neigen om de eiwitten in eiwit na te bootsen. Door de vloeistoffen van verschillende bonen, in het bijzonder kikkererwten, op te kloppen, krijg je een zelfde schuim, met dezelfde structuur. Waarmee je ook veel één zelfde dingen kunt maken in de keuken als met eiwitschuim.

De naam is afgeleid uit het Latijns: Aqua is de Latijnse benaming voor water en Faba voor bonen. Bonenwater dus. Het vocht/water uit blikken kikkererwten wordt meest gebruikt om aquafaba te maken. Je kunt ook andere soorten bonen gebruiken, bijvoorbeeld linzen, witte en bruine bonen, en zelfs het vocht uit tofu kan worden gebruikt. Zelf heb ik het alleen nog maar geprobeerd met het aquafaba van kikkererwten.

roze suikervrije merenguekrans2

Eivervanger

Geweldig toch dat dit kan?! Je kunt aquafaba ook gebruiken als eivervanger, als je drie eetlepels aquafaba gebruikt zou dit gelijk staan aan één ei. En twee eetlepels aquafaba zou gelijk staan aan één eiwit. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, deze roze suikervrije merenguekrans is het eerste recept wat ik maakte met aquafaba, maar ik ga het zeker proberen de komende tijd!

Easy peasy!

En geloof me, als ik dit voor het eerst kan maken dan kun jij dat zeker ook! Het is namelijk echt onwijs makkelijk te maken én deze vegan variant hoeft ook niet zo lang in de oven als wanneer je hem maakt met eiwitten van eieren!

En ik beloof je, deze roze suikervrije merenguekrans lijkt misschien veel werk als je het recept leest, maar dat is het echt absoluut niet! Ik dacht dit ook en zag er echt ontzettend tegenop dat als hij de eerste keer zou mislukken, ik er een tweede poging aan zou moeten wagen. Maar uiteindelijk heb ik er dus gewoon nóg een gemaakt omdat ik de eerste niet mooi genoeg vond en het was toch zo easy peasy dat ik de ochtend erna meteen een nieuwe gemaakt heb! En dat is het allemaal waard geweest! 😀 Vind je niet?!

Roze suikervrije merenguekrans1

Voor 1 roze suikervrije merenguekrans heb je nodig:

 • Aquafaba van 1 pot kikkererwten van 570 gram
 • 60-70 gram stevia suiker, bijvoorbeeld van het merk Greensweet stevia of Green Sugar
 • 1 volle tl rode kleurstofpoeder, je kunt ook vloeibare gebruiken, dit is optioneel, zonder kleurstof kun je hem ook maken
 • 1 tl vanille extract, is ook optioneel

Toppings:

 • 10 gram pure chocolade 70% of hoger en liefst vegan
 • handje bevroren frambozen
 • handje bevroren bramen
 • boekweitkorrels
 • verse munt blaadjes, deze was ik zelf alleen vergeten

Extra:

 • een (hand)mixer
 • spuitzak, optioneel
 • zeef
 • citroensap, mag uit een flesje
 • stukje keukenpapier

Zo maak je de roze suikervrije merenguekrans:

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Zorg dat je mengkom vetvrij is. Wat ik doe is wat citroensap op een stukje keukenpapier en ga hiermee door de beslagkom. De kom moet vetvrij zijn ander wordt je aquafaba/eiwit niet stijf.

Laat de kikkererwten uitlekken in de zeef boven de beslagkom. Schep 3 eetlepels over in een andere vetvrije beslagkom en zet apart, dit wordt straks de witte “slagroom” van de topping. *** dit is optioneel, je kunt in de plaats van de slagroom ook plantaardige yoghurt gebruiken ***

Voeg dan de vanille extract toe en begin met opkloppen op een lage snelheid. Als de aquafaba wit wordt voeg je de stevia suiker en kleurstof toe. Klop nog op de zelfde snelheid tot alles goed is gemengd. Zet dan de mixer een standje hoger maar niet op de hoogste snelheid. Mix net zolang tot je dikke stijve punten in het beslag krijgt.

Schep het beslag over in een spuitzak. Dit hoeft net maar ik vind dat je dan wel een mooiere vorm kunt maken dan uit de hand. Spuit toeven beslag op het bakpapier in de vorm van een hart. Begin met de punt onderin en werk zo naar boven. Of teken een hart op het bakpapier en ga de lijnen af.

roze suikervrije merenguekrans3

Van het beslag wat je over hebt maak je de mini merengues, maak deze ongeveer 1,5 cm groot.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de merengues 1,5-2 uur in de oven. Laat ze daarna afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.

Maak ondertussen de slagroom door de overgebleven aquafaba op te kloppen net als het beslag voor de merengue. Voeg naar smaak wat stevia (poeder)suiker toe. Doe het bevroren fruit in een schaaltje en warm deze even op in de magnetron tot het net ontdooid is. Smelt de chocolade au bain-marie.

Als de merengues volledig afgekoeld zijn kun je voorzichtig het bakpapier verwijderen.

** Versier de krans wel net voor je hem gaat serveren. De krans zelf kun je wel een dag van te voren maken.**

Schep hoopjes van de slagroom op de merenguekrans, verdeel hier het fruit over, verdeel de chocolade zigzaggend over de krans en steek de mini merengues in de slagroom. Bestrooi met wat bekweitkorrels voor een lekkere crunchy bite!

Enjoy!! 😀

Ga jij deze roze suikervrije merenguekrans maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

En als je je afvraagt wat je nu met de kikkererwten moet doen, kijk even hier voor wat lekkere recept inspiratie!

roze suikervrije merenguekrans4

2 thoughts on “Roze suikervrije merenguekrans! 

Geef een reactie