Close
Petjil bowl van Joyce | Loaded with veggies!

Petjil bowl van Joyce | Loaded with veggies!

Vandaag deelt de goedlachse en kleurrijke Joyce een heel lekker loaded with veggies recept! Ik eet eigenlijk zelden tot nooit Surinaams. En daar mag best verandering in komen! En jij? Eet jij wel eens Surinaams? Joyce laat je in deze blog kennismaken met een vegetarische Petjil bowl en verteld je graag meer over zichzelf.

Joyce a.k.a. Florence Joyce

Hallo lieve mensen! Toen Manon mij vroeg om iets over mijzelf te vertellen, dacht ik meteen wat volgens mij heel veel mensen denken: Ik vind dat best moeilijk. Wat vertel je nou over jezelf? Hoe leuk, lief en aardig je bent? Hoe spontaan, naïef en ongeduldig? Of hoe vrolijk, gevoelig en zorgzaam? Eerlijk? Want eigenlijk ben ik van dit alles een beetje. En dat is prima. Je bent zoals je bent en zolang je gelukkig bent met jezelf is het leven leuk zoals het is. Toch? Ik kan vol overtuiging zeggen: Ik ben gelukkig met mijn leven en geniet van grote en kleine dingen. Want (cliché): Het leven is te kort, helaas.

Nou, ik ben dus Joyce, op Instagram “wereldberoemd” (haha!) onder de naam @florencejoyce. Ik ben de grote, mooie en soms boze wereld binnengewaaid in 1974 in Suriname en ben inmiddels 12.5 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven Ruud. Zoals iedereen heb ik ook een rugzakje, maar dat laat ik lekker in de berging hangen thuis. Ik noem mezelf inmiddels een “ Fo-fi-cho-zo “ . Allereerst Fo = Food; ik kan me niet anders herinneren dat ik altijd wel iets met eten heb gehad; komt vast door mijn Surinaamse roots. Vond/vind het altijd weer een uitdaging om iets lekkers (en dan net weer even anders) te maken in mijn keukentje. Daarbij is vegetarisch zijn voor mij en Ruud zo vanzelfsprekend inmiddels. Zoveel keuze geeft oneindig veel kookplezier, toch? Ik eet ongeveer 800 tot 1000 gram groenten per dagI just lóve veggies!

Dan Fi = Fitness; 15 jaar geleden volop aan het zweten geraakt in de sportschool, tussendoor weer even laten schieten, maar sinds de laatste 2 jaar weer heerlijk aan het bewegen, waarbij de nodige YouTube challenges hier de huiskamer invliegen. Geeft zoveel voldoening, heerlijk! Dan Cho = Chocola; mijn absolute Guilty Pleasure. En hoewel ik echt wel mezelf kan inhouden, is er elke week wel een stukje in huis…omdat het kan! En tot slot Zo = Zorgzaam; ik mag zeggen dat dit toch wel mijn grootste eigenschap is. Zorgzaam voor iedereen waarvan ik hou…omdat ik anderen behandel zoals ik ook behandeld wil worden. Carpe diem en geniet!

Petjil bowl van JoyceLoaded with veggies!

Voor de Loaded with veggie challenge van Manon deel ik graag één van mijn favoriete recepten en dat is eigenlijk een snack, maar ik maak er gewoon (doe ‘s gek) een bowl van! Het heet Petjil; een Javaans-Surinaams vegetarisch gerecht wat bestaat uit verse geblancheerde groenten met pindasaus. Een heel makkelijk gerecht en zo krijg je ook nog eens veel groenten naar binnen. 😉

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 250 gram kousenband
  • 230 gram taugé
  • 280 gram spitskool   (1/2 spitskool)
  • 1 Bakbanaan rijp 250 gram
  • Rijst
  • Vegetarische biologische balletjes
  • Snufje zeezout
  • 200 gram Petjilsaus van het merk Ratu groene logo (Toko), De saus maken we niet zelf want dit is mijn favoriete saus zonder troep!

Zo maak je het:

Was de kousenband en verwijder de topjes en uiteinden, snijd de kousenband in stukjes van 3 cm.
Was de taugé en laat uitlekken in een vergiet. Verwijder de lelijke donkerbruine en slappe stukjes. Snijd de spitskool in hele fijne reepjes.

Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook en kook hierin de  kousenband 3 tot 4 minuten.
Schep de kousenband eruit en laat uitlekken in een vergiet. Dek het af met een deksel om warm te houden.
Kook de kool in het zelfde kookvocht in 2 a 3 minuten. Schep de kool eruit en laat ook uitlekken (hou het ook warm).
Kook de taugé in 1 minuut, schep het daarna eruit en laat het ook even uitlekken.

De groenten moeten beetgaar en lekker knapperig zijn.

De petjil saus aanmaken (de helft van het zakje) met 125 ml water in een kleine steelpan tot een dikke saus.

Serveer de groenten lauwwarm en garneer in een bowl met de rijst, bakbanaan, komkommer, vegaballetjes en de pindasaus.

Ik ben benieuwd of jullie de Petjil weleens als snack hebben! 😀

Benieuwd naar meer lekkere recepten van Joyce? Neem dan eens een kijkje op haar Instagram voor meer inspiratie!

Petjil bowl van Joyce

Geef een reactie