Close

Vezels!

 

vezels

Vezels. Je hebt ze nodig voor een goede spijsvertering en goede stoelgang. En ze zorgen voor een verzadigd gevoel zodat je niet binnen drie kwartier na je laatste maaltijd alweer honger hebt.

Veel mensen denken bij vezels alleen maar aan brood. Nou ben ik geen fan van brood. Ja ik vind het lekker maar, voor mijn darmen is het geen goede match. Helaas! En met mij, voor vele anderen. Nee vezels haal ik liever uit alles behalve brood.

Zie hier 14 vezelrijke foods voor een verzadigd gevoel.

Hummus

Bonen zijn een goede bron van vezels, en kikkererwten zijn hierop geen uitzondering. Let wel op welke foods je in je hummus dipt: een pitabroodje geeft je een minder lang verzadigd gevoel dan wortels en komkommers.

Havermout

Als je wilt voorkomen dat je om 11 uur alweer honger hebt, probeer eens havermout als ontbijt. Bonus: havermout bevat oplosbare vezels – die bijdragen aan gezonde cholesterolniveaus – en onoplosbare vezels – die zorgen voor een verzadigd gevoel. Ik ben niet zo’n eter in de ochtend. Daarom ontbijt ik doordeweeks altijd met een smoothie. Hier doe ik dan ook vaak wat havermout doorheen. Dan vult de smoothie extra goed!

Avocado

Niet alleen bevat een avocado veel (gezonde) vetten, ook is deze groene vrucht rijk aan vezels. Een avocado zou zo’n 13.5 gram vezels bevatten. Eet avocado bijvoorbeeld op een rijstwafel met hummus. Een super lekkere combo en nog eens extra vezels!

Linzen

Deze peulvruchten vullen goed doordat ze vol zitten met eiwitten en vezels! En die vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en darmwerking.

Broccoli

Broccoli bevat veel goede voedingsstoffen waaronder, je raadt het al: vezels! Overigens bevat broccoli relatief méér vitamine C dan een sinaasappel.

Spruitjes

Net als broccoli behoren ook spruitjes tot de kruisbloemige familie.

Appels

Als je in de mood bent voor iets zoeters dan spruitjes, zijn appels een prima alternatief. Een gemiddelde appel bevat zo’n 4.4 gram vezels. Was ‘m goed en eet ‘m met schil en al op.

Frambozen

Niet alleen bevatten frambozen vezels, ook zijn ze verpakt met een goede dosis vitamine C.

Peren

Peren zijn rijk aan de makkelijk verteerbare vezelsoort pectine, die de verteringssnelheid vertraagt waardoor je langer met een vol gevoel zit en minder snel naar die ongezonde foods zult grijpen. Een gemiddelde peer bevat al snel 5.5 gram vezels.

Gerst

Van alle volkoren granenkorrels heeft gerst het hoogste gehalte vezels. Serveer het als bijgerecht of als ingrediënt in een salade of soep.

Chia zaad

Chiazaad is een ware schatkamer aan omega-3 vetzuren, proteïnen, calcium, kalium, foliumzuur, ijzer en vezels. De veronderstelde gezondheidseffecten zijn ook niet gering: het zou goed zijn voor je hart- en bloedvaten, de stoelgang bevorderen, het verouderingsproces afremmen en je fysieke kracht vergroten. Maar let op: eet er niet te veel van!

Amandelen

Noten zijn rijk aan eiwitten, vet en vezels. Overigens zijn amandelen ook een prima hapje als je sneller in slaap wilt vallen.

Wortels

Niet alleen vullen deze oranje stengels uitstekend, ook is het een goede bron van bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat vrije radialen bestrijdt die je immuunsysteem kunnen verzwakken. Dip ze bijvoorbeeld in de hummus en je krijgt dubbel zoveel vezels binnen. En laat wortels dippen in hummus nou een van mijn favoriete snacks zijn! 😀

Artisjok

Artisjokken bevatten weinig calorieën en een gemiddelde artisjok bevat maar liefst 10.3 gram aan vezels. Je kunt een hele artisjok eten of door de pasta gooien. Overigens bevatten artisjokken ook veel eiwitten.

(Bron: Women’s Health)

1 thought on “Vezels!

Geef een reactie