Close
Herfst jam van appels en koekkruiden!

Herfst jam van appels en koekkruiden!

Ik ben gek op jam! Jam is alleen jammer genoeg niet zo gezond doordat er nogal wat suiker in gaat. Gebruik je minder of geen suiker dan mag het zelfs geen jam heten. Maar dit is toch echt jam! En nee niet gemaakt met gewone suiker maar met stevia suiker waardoor het toch jam mag heten maar dan is hij toch vrij van toegevoegde suiker. En deze herfst jam van appels en koekkruiden past perfect bij de tijd van het jaar!

Ik had nog nooit jam gemaakt van appels maar ik dacht waarom eigenlijk niet? Ik ben gek op appels en helemaal in combinatie met kaneel of koekkruiden. Waarom dan niet samen voegen in een heerlijke jam! Deze jam is super lekker op (geroosterd) brood of een cracker maar ook lekker door je havermout of yoghurt!

En je hebt deze herfst jam van appels en koekkruiden binnen een paar minuten gemaakt.

Herfst jam van appels en koekkruiden2

Houdbaarheid

De gelei kristal van Greensweet Stevia bestaat uit Greensweet Extra sweet (Erythritol en Reb. A) en Agar Agar. En is 6 maal zoeter daan normale geleisuiker.

Jam gemaakt met Greensweet-stevia blijft gemiddeld 45 dagen houdbaar. Het is sterk afhankelijk van welk fruit je gebruikt. Sommige fruitsoorten bevatten meer pectine dan de ander. Het is ook belangrijk, dat je geen citroensap gebruikt. Agar Agar reageert slecht op zuren, en zal daarom minder goed gaan stollen. Voeg liever ook geen vetten ( zoals kokosolie of olijfolie) toe, ook hier kan Agar Agar slecht tegen. Je kunt ook beter geen kiwi en ananas gebruiken. Deze fruitsoorten breken eiwitten af. Je kunt wel zuivelproducten of plantaardige zuivelvervangers toevoegen.

Met de gelei kristal van Greensweet-stevia kun je dus geen jam maken die jaren houdbaar is. Maar wat is er lekkerder dan verse jam? Juist, helemaal niets! ;’) En je maakt gemakkelijk een nieuwe pot jam zodra hij op is toch!

Bindmiddel

Dacht je dat je alleen jam kunt maken met Greensweet-stevia gelei kristal??
Dan heb ik goed nieuws. Want je kunt de geleisuiker ook prima gebruiken als bindmiddel, en zelfs in lichte vorm ter vervanging van gluten in je glutenvrije baksels! Het kan suiker, eieren, en gluten in één keer vervangen, al is dit ook hier weer afhankelijk van de ingrediënten. Gemiddeld heb je zo’n twee eetlepels ( ongeveer 15 gram) geleisuiker nodig om een baksel te zoeten en lichte binding te geven. Er is uiteraard ook vocht bij nodig, om de Agar Agar te activeren. Daarnaast is de geleisuiker uitermate geschikt om sauzen en soepen te binden, of om vla en pudding te maken. Omdat de gelei kristal van Greensweet-stevia veganistisch is, kunnen vegans het ook naar hartenlust gebruiken.

Bron: Greensweet Stevia

Voor een pot herfst jam van appels en koekkruiden heb je nodig:

 • 500 gram zoete appels, ik gebruikte elstars, geschild en in blokjes gesneden
 • 100 gram gelei kristal van Greensweet stevia
 • 1-1,5 EL koekkruiden
 • 2 EL water

Zo maak je de herfst jam:

Doe de appelstukjes in een (steel)pan met de citroensap, water, koekkruiden en geleisuiker en breng aan de kook.

Kook het appelmengsel op laag vuur ca. 10 minuten zachtjes door.

Haal de pan van het vuur. Je kunt de jam nu nog even pureren met een staafmixer of half/half als je nog wat stukjes appel erin wilt. Schep over in een glazen potje en zet de jam in de koelkast tot de jam gestold is. Bewaar de jam ook in de koelkast.

Enjoy! 😀

Ga jij deze herfst jam van appels en koekkruiden maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

4 thoughts on “Herfst jam van appels en koekkruiden!

 1. Hoelang is de herfstjam van appel en koekkruiden houdbaar, voor en na openen voor gebruik?

  1. Ongeveer een week á 2 weken. In dr koelkast bewaren en je neus en ogen gebruiken om te zien of hij nog goed is

 2. Mmmm, klinkt heerlijk! Lijkt me yammie op een geroosterd broodje warm uit de toaster….

  Kan ik de stevia gelei kristal 1op1 vervangen met van gilse geleisuiker? Die heb ik nl nog in huis…

  1. Hoi Margje, ik denk het wel maar durf het niet zeker te zeggen want ik heb het zelf nog nooit gebruikt.

Geef een reactie