Close
Preistamppot met vega balletjes en jus 1

Preistamppot met vega balletjes en jus!

Deze preistamppot met vega balletjes en jus is, je raad het al, super easy peasy om te maken! Sowieso is stamppot natuurlijk al een super makkelijk gerecht om te maken. En als je weinig tijd of zin hebt om te koken kun je toch snel iets lekker in elkaar flansen met een stamppot! 

Prei is een van mijn favoriete groenten. Zoals je al kon lezen in het recept voor deze heerlijke snelle romige preisoep heeft prei een detoxerende werking. En is het ook super gezond voor je darmen. Iets wat ik nu extra goed kan gebruiken want mijn darmen zijn nog steeds niet helemaal in hun hum. En hoewel ik niet zo van de pakjes en zakje ben heb ik die hier wel gebruikt voor de jus. Vegetarische of vegan jus heb je op zich ook zo gemaakt maar ik vond een instant jus van Consenza en daar zit eigenlijk niets raars in. Ja er zit een beetje suiker in maar daar ga je niet dood van. Verder is de jus van Consenza vrij van 14 allergenen en dat is dus ook heel fijn! En als ik dus echt geen zin heb om moeite te doen, en daarbij, hoe vaak eet ik dit überhaupt? Dan is zo’n zakje een prima alternatief als je vegetarisch of vegan bent en je zin hebt in wat jus. Het gaat tenslotte allemaal om de balans en als je dus voor minimaal 80% gezond en vers eet kun je zo’n jus zakje dus best gebruiken. Lekker makkelijk toch!

Nog een puntje waar je op moet letten wat de vega balletjes betreft. Als je een vleesvervanger gebruikt is het noodzakelijk om goed te letten op de hoeveelheid zout en verzadigd vet per 100 gram. Volgens de schijf van 5 is een vleesvervanger die max. 1,1 gram zout per 100 gram en max. 2,5 gram verzadigd vet bevat een goede keuze. Echter bevatten veel vleesvervangers, en dus ook vega balletjes meer zout en vet. Let daar dus goed op en lees de etiketten er eens op na. Nu is het niet zo’n probleem als ze wat meer zout bevatten als je al op je zout inname let en zoals ik hier in dit gerecht verder ook geen extra zout gebruik. In de jus zit tenslotte ook al genoeg zout. Ik gebruik daarom het liefst de vega balletjes van Garden Gourmet omdat deze, van al de vega balletjes bij Albert Heijn, het minste zout bevatten. Namelijk 1,4 gram per 100 gram. En dit is overigens no spon hoor, ik ben gewoon erg fan van de producten van Garden Gourmet. 🙂

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 500 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 zak voorgesneden prei van 400 gram
  • scheutje (50 ml) melk, ik gebruik ongezoete sojamelk maar andere (plantaardige) melk kan uiteraard ook
  • 10 vega balletjes, ik gebruikte de balletjes van Garden Gourmet
  • 1 EL olijfolie
  • 1 zakje jus van Conseza
  • peper naar smaak
  • Optioneel: gemalen venkelzaad, naar smaak

Zo maak je de preistamppot met vega balletjes en jus:

Zet een pan op met de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Kook de laatste 5 min. de prei mee. Maak de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de aardappelen en de prei af. Stamp de aardappelen en de prei met het scheutje melk fijn met de pureestamper. Breng op smaak met de kruiden.

Bak ondertussen de balletjes in een koekenpan met wat olie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verdeel de stamppot over 2 borden en serveer met de balletjes en jus.

Enjoy! 😀

Ga jij deze preistamppot met vega balletjes en jus maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt op Facebook en/of Instagram!

Preistamppot met vega balletjes en jus 2

Geef een reactie