Close
Gouden havermout met bramen en blauwe bessen 

Gouden havermout met bramen en blauwe bessen 

Lekker kleurtje hè? En dankzij dat mooie kleurtje is dit bakkie havermout ook nog eens extra gezond! Maar hoe krijgt deze gouden havermout zijn mooie gouden kleur?

kurkuma

Kurkuma

Hoe komt deze gouden havermout aan zijn mooie gouden kleur? Door kurkuma natuurlijk! Ook wel geelwortel genoemd. Een ware wonder wortel want hij is super gezond! De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is. Geëxtraheerde curcumine, de werkzame stof in kurkuma, is zelfs bijna even effectief als ontstekingsremmende medicijnen. Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem.

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma en in het bijzonder van curcumine schijnt het ook kanker remmend te werken. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Het stopt ook de groei van melanoom cellen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders.

Bron: www.jessevandervelde.com

Niet verkeerd dus om zo hier en daar een lepeltje kurkuma door je eten te gooien! En vandaag dus door je havermoutje! Krijgt hij meteen een mooi kleurtje en staat jouw schaaltje extra te shinen op de ontbijttafel!

Dit heb je nodig voor 1 gouden havermout ontbijtje:

  • 45-50 gram havermout
  • 150 ml sojamelk, of andere (plantaardige) melk naar keuze
  • 150-200 ml water, afhankelijk hoe dik of dun je de havermout wil, ik houd van een dunner/wateriger havermoutje
  • 1/2 tl pompoenkruiden, koekruiden of kaneel kan ook
  • 1/4 – 1/2 tl kurkumapoeder
  • zoetstof naar keuze, ik gebruikte wat stevia suiker van Natural Sweet

Voor de saus en toppings:

  • 1 handje bevroren blauwe bessen (+/- 50 gram)
  • 1 handje bevroren bramen (+/- 50 gram)
  • 1/2 banaan in plakjes
  • Optioneel: eetlepel boekweitkorrels voor een crunchy bite!

Zo maak je de gouden havermout:

Doe de havermout met de melk, water, kruiden en zoetstof in een pannetje en breng dit al roerende op een laag vuurtje aan de kook. Laat de havermout nog 2-3 minuutjes zachtjes, al roerende koken.

Doe de blauwe bessen en bramen in een voor de magnetron bestand schaaltje en warm ze 1-1,5 minuut op vol vermogen op. De bessen worden dan warm en er ontstaat een sausje. Doe de helft van de bessen in een mooie glazen pot/schaaltje en leg hier een paar plakjes banaan op. Giet de havermout erop en verdeel de rest van de bessen erover. Garneer met de overgebleven plakjes banaan en boekweitkorrels.

Enjoy! 😀

Ga jij deze gouden havermout maken? Ik vind het super leuk om jouw creatie te zien! Dus tag mij vooral in je foto of gebruik de hashtag #healthyfoodie_manon als je ze deelt opFacebook en/of Instagram!

Kurkuma toevoegen aan je avondeten? Probeer dan eens deze BBQ couscous bowl!

Geef een reactie